china_olie_header De oliemarkt lijkt in de tweede helft van 2016 richting evenwicht te bewegen, vanwege een gestage groei van de vraag naar olie en een dalend aanbod van producenten die geen deel uitmaken van oliekartel OPEC. Dit meldde het Internationaal Energie Agentschap donderdag in een maandelijks rapport. De recente steun voor de olieprijzen komt volgens IEA voort uit de hooggespannen verwachtingen over de uitkomst van de bijeenkomst op 17 april in Doha tussen OPEC en niet aangesloten producenten. Het Agentschap concludeerde echter dat het effect van een mogelijke bevriezing van de productie, in plaats van een daadwerkelijke verlaging, op de fysieke voorraden beperkt zal zijn. Aangezien het rapport daags voor de bijeenkomst verscheen, onthield het IEA zich van prognoses over het aanbod, ondanks de nogal sombere wereldwijde economische vooruitzichten van het Internationaal Monetair Fonds, waardoor het marktsentiment zou kunnen veranderen. Het IEA herhaalde te verwachten dat de wereldwijde vraag naar olie in 2016 zal stijgen met 1,2 miljoen vaten per dag. De organisatie verwachtte daarbij wel dat India China zal vervangen als belangrijkste aanjager van de mondiale groei van de vraag naar olie. Op basis van herziene data eind 2015 en begin 2016 is de vraag naar olie in India op jaarbasis met circa 8 procent gestegen. Voor heel 2016 wordt in India een groei in de vraag voorzien van ongeveer 300.000 vaten per dag.

“Voor nu ligt de nadruk echter op de aanbodzijde en de nog altijd correct lijkende eerdere verwachting dat het aanbod van niet-OPEC-landen in 2016 zal dalen met 700.000 vaten per dag”, aldus het IEA.

In maart lag het aanbod op jaarbasis 690.000 vaten lager. Begin april noteerde het aantal operationele boorinstallaties in de Verenigde Staten 80 procent lager ten opzichte van de piek in oktober 2014. Daarnaast kampen steeds meer schalie-producenten met financiële problemen vanwege de lage olieprijs. Onder de niet OPEC-producenten constateerde het Agentschap maar weinig regio’s met groei. Slechts een handvol landen verhogen dit jaar volgens de organisatie de productie. Daarnaast constateerde IEA dat de terugkeer van Iran op de oliemarkt meer beheerst verloopt dan verwacht. In maart noteerde de productie 400.000 vaten per dag hoger dan aan het begin van het jaar. Op dit moment voorziet het IEA voor de OPEC in het tweede kwartaal een productie van 32,8 miljoen vaten ruwe olie per dag en een productie van 33 miljoen vaten per dag in zowel het derde als het vierde kwartaal. “Onze outlook suggereert dat na de sterke opbouw van de voorraden met 1,5 miljoen vaten per dag in de eerste helft van 2016 het overschot in het derde en vierde kwartaal zal dalen tot 200.000 vaten per dag. De prijs voor olie daalde donderdag licht.

Profiteer van de nieuwe OLIE BOOM!

Door: ABM Financial News. Info@abmfn.nl Redactie: +31(0)20-26 28 999 © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.