Het ziet ernaar uit dat ijzererts alle winst van eerder dit jaar gaat verliezen. De vraag vanuit China blijkt dan toch niet zo sterk als in april aangegeven. IJzererts, dat wordt gebruikt om staal te produceren, kende in mei de sterkste maanddaling in vijf jaar. De koers voor een ton is volgens Metal Bulletin van $70 tot $48 teruggevallen. Vandaag staat de prijs zoals u hieronder kunt zien nog nauwelijks boven het niveau van begin januari. Hiermee komt de laagste koers sinds 2008, namelijk $38,30 van december 2015, in zicht. De prijsbewegingen hebben zowat alles te maken met China en hoe de vraag in het land evolueert. China domineert immers de wereldwijde staalmarkt. Dat kunt u hieronder zien. In april was er een speculatief gedreven rally omdat China aan de hand van een grootscheeps stimuleringspakket de vraag kunstmatig had opgedreven. De daaropvolgende lichte stijging van de industriële productiecijfers leken een herstel in te luiden. Maar nu blijkt dat deze injectie maar van korte duur was.
Overaanbod ijzererts
De prijsstijging was van korte duur omdat mijnen in Australië en Brazilië hun productie fors opdreven en het aanbod een flink duw in de rug bezorgden. Dit in combinatie met een stagnerende vraag is voldoende om de ijzerertsprijs weer te doen dalen. En zo geschiedde. En volgens Goldman Sachs is de prijsdaling nog niet ten einde. De voorraden in Chinese havens zijn vorige week gestegen tot 100,65 miljoen ton, het hoogste niveau sinds december 2014. In de voorbije negen maanden stegen de voorraden in China maar liefst acht keer. Het zit er dus dik in dat de prijs van ijzererts opnieuw daalt, zo ook volgens Goldman Sachs.
De scheefgetrokken vraag/aanbod-situatie zal de prijs tegen eind 2016 drukken tot $38.
Als dit bewaarheid wordt, zal de prijs voor het vierde jaar op rij terugvallen. Een stevige indicatie dat de Chineze (industriële) economie niet of nauwelijks nog groeit.