Het Covid-19 virus heeft een wereldwijde recessie veroorzaakt. De economische crisis die volgde lijkt echter beter mee te vallen dan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) oorspronkelijk dacht. Ze waarschuwen wel dat het pad naar een volledig herstel nog moeilijk gaat worden.
Het IMF voorspelde in juni een krimp van 4,9% van het mondiale bruto binnenlands product (BBP) dit jaar. De wereldeconomie heeft het in het tweede en derde kwartaal echter beter gedaan dan het IMF had verwacht.
Naar verwachting zal dit leiden tot een kleine opwaartse bijstelling van de groeiverwachting die volgende week zullen gepresenteerd worden.
Kristalina Georgieva, managing director van het IMF, stelt:
Het beeld van vandaag is minder verontrustend dan we dachten.
Uitzonderlijke maatregelen
Georgieva verklaarde dat de beter dan verwachte prestaties het resultaat waren van de buitengewone beleidsmaatregelingen die overheden in de hele wereld hebben genomen.
Overheden hebben ongeveer $12 biljoen fiscale steun gegeven aan gezinnen en bedrijven. Hiernaast hebben ongekende monetaire beleidsacties de kredietstroom in stand gehouden. Miljoenen bedrijven werden zo ondersteund om te kunnen overleven.
De andere kant van de medaille van deze enorme stimulans is de stijgende overheidsschuld. Volgens het IMF zal de mondiale overheidsschuld dit jaar een recordhoogte van 100% van het BBP bereiken.
Georgieva benadrukt dat de risico’s, door onder meer het stijgende aantal faillissementen en de opgelopen waarderingen op de financiële markten, hoog blijven.
Door de hoge schuldenlast en de productie- en inkomstenverliezen zijn veel landen in een meer kwetsbare positie beland.
Kristaline Georgieva besluit:
Het pad dat voor ons ligt, zal gepaard gaan met een buitengewone mate van onzekerheid.
Bron: CNBC
Foto: iStock