Het Internationaal Monetair Fonds heeft haar groeiprognoses voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA) opnieuw naar beneden bijgesteld. Deze verlaging is te wijten aan een “ongewoon hoog niveau van onzekerheid”, aldus het laatste regionale economische verslag.

De instelling verwacht nu dat de MENA-economieën in 2020 met 5,7% zullen krimpen. In april voorspelde zij nog dat de regio dit jaar met 3,3% zou krimpen.

De ongewoon hoge mate van onzekerheid over de duur van de pandemie, het effect ervan op bedrijfssluitingen, de daaruit voortvloeiende neerwaartse risico’s en potentiële hernieuwde volatiliteit op de wereldwijde oliemarkten domineren de vooruitzichten.

Jihad Azour, directeur van de afdeling Midden-Oosten, zei dat de regio te kampen heeft met tweeledige schokken. Aan de ene kant hebben we de Covid-19 pandemie en aan de andere kant staan de lage olieprijzen.

De verlaging van de groeiprognoses in de MENA-economieën ligt in overeenstemming met de meeste landen in de wereld.  Het IMF heeft vorige maand ook haar verwachtingen voor de wereldeconomie naar beneden bijgesteld. Ze verwachten nu een krimp van 4,9% van het mondiale bruto binnenlands product (BBP) in 2020.

De factor olie

Binnen de regio zullen de olie-exporteurs naar verwachting meer te lijden hebben dan de olie-importeurs.

Het BBP van de olie-exporterende landen Afghanistan en Pakistan zal naar verwachting krimpen met 7,3%. Er wordt verwacht dat de olie-importerende landen een krimp van 1,1% zullen doormaken. De negatievere verwachtingen voor de olie-exporterende landen is een weerspiegeling van de dubbele kaakslag van de olieprijsschommelingen en de Covid-19 lockdowns.

Op de vraag of verdere herzieningen van de prognoses mogelijk zijn, antwoordde Azour dat dit zal afhangen van factoren zoals de kracht van het economisch herstel, de vraag of er een tweede uitbraak van het Covid-19 virus zou kunnen ontstaan en hoe de olieprijzen zich zullen gedragen.

Jihad Azour besluit met:

Het lijkt erop dat de economieën zich geleidelijk aan het herstellen zijn. Nu is het belangrijk dat hun beleid wordt aangepast om dit herstel te begeleiden, terwijl ze tegelijkertijd de Covid-19 crisis goed in de gaten houden.

Bron: CNBC

Foto: iStock