recessie

Inmiddels kunnen we al meer dan vier maanden wennen aan het idee dat het Verenigd Koninkrijk binnen afzienbare tijd de Europese Unie zal gaan verlaten. Uiteraard weten we nog niet hoe die uittreding er precies gaat uitzien, maar dat die uittreding er gaat komen is zo goed als zeker.

De uitspraken van Theresa May hebben er inmiddels voor weten te zorgen dat steeds meer Britten zich zorgen maken over de toekomst van het koninkrijk. Het koninkrijk is in grote onzekerheid beland en als gevolg daarvan heeft het Britse pond al meer dan 20% aan waarde moeten inleveren.

Britse economie gaat een zware tijd tegemoet

barclays-indicator

Daarnaast maakt zakenbank Barclays zich grote zorgen over de Britse economie. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Barclays Research, is te zien dat het consumenten- en bedrijfsvertrouwen een flinke klap te verduren hebben gehad. Vooral het bedrijfsvertrouwen beweegt op dit moment op een historisch laag niveau die we voor het laatst zagen tijdens de financiële crisis.

Het vertrouwen is een van de belangrijkste elementen binnen een economie. Op het moment dat consumenten geen vertrouwen meer hebben in de toekomst, zullen ze hun bestedingen laten afremmen met een dalende vraag tot gevolg. Bedrijven zullen bij een structureel lagere vraag uiteindelijk noodgedwongen zijn om het aanbod te reduceren, met werkloosheid tot gevolg.

Het mag dus duidelijk zijn dat het Verenigd Koninkrijk een spannende – en wellicht zware – tijd tegemoet gaat.