(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is na drie winstdagen op rij in augustus donderdag met verlies gesloten. De AEX daalde 0,8 procent naar 558,46 punten.
Beleggers op het Damrak kregen weer een flinke brij aan bedrijfscijfers te verwerken.
Verder was er ook aandacht voor enkele macrocijfers. In Duitsland bleken de fabrieksorders in juni met liefst 28 procent opgelopen, na een plus van 10 procent in mei en een krimp van 26 procent in april. Het cijfer voor juni was veel sterker dan economen hadden voorzien.
Volgens econoom Carsten Brzeski van ING lijkt de Duitse industrie eindelijk te profiteren van de opgeheven coronalockdownmaatregelen. “De hoop op een V-vormige opleving, niet perse herstel, blijft daarmee levend”, aldus Brzeski.
In de VS bleek het aantal nieuwe steunaanvragen een stuk lager te liggen dan verwacht. Economen rekenden op 1,42 miljoen nieuwe aanvragen, maar dit werden er 1,19 miljoen.
Het sentiment blijft echter vooral bepaald door dezelfde ingrediënten. Hoe ontwikkelt het coronavirus zich en wat betekent dit voor het economisch herstel. Weet Washington tot een nieuw steunpakket te komen en weten de VS en China de kou uit de lucht te halen.
De euro/dollar handelde op 1,1845. Olie werd iets duurder.
Stijgers en dalers
Koplopers in de AEX waren ING en NN Group, die beide voorbeurs met cijfers kwamen. ING opende in het rood, maar wist vervolgens de weg omhoog te vinden. NN opende goed, maar leverde in de loop van de handelsdag een deel van de winst weer in.
Volgens Morgan Stanley deed ING het goed qua fees, maar de rentebaten vielen iets tegen, aldus de Amerikaanse zakenbank. Jefferies vond de winst een tegenvaller, maar net als Morgan Stanley was Jefferies goed te spreken dat de provisies in de tweede jaarhelft zullen dalen. Het aandeel won 5,6 procent.
Analisten van ING spraken van solide cijfers bij NN, waarbij het operationeel resultaat en de solvabiliteitsratio hoger uitviel dan verwacht. Het aandeel steeg 1,5 procent.
Wolters Kluwer behoorde tot de grootste dalers. Woensdag steeg het aandeel nog na het openen van de boeken. Vandaag volgden verschillende koersdoelverhoging, maar toch daalde het aandeel 1,8 procent.
Heineken daalde 2,2 procent en Unibail-Rodamco-Westfield verloor 3,9 procent. Vastgoed lag sowieso slecht op het Damrak.
In de AMX ging Fagron na cijfers 3,7 procent in het groen. Kepler Cheuvreux sprak dan ook van nette cijfers. Kepler heeft een Houden advies op Fagron. “Om positiever te worden, moet de waardering aantrekkelijker worden of moeten we meer vertrouwen krijgen in de langetermijn doelstelling voor Wichita”, aldus Kepler.
SBM Offshore, dat ook met cijfers kwam, steeg 3,0 procent. De resultaten waren dan ook positief, aldus ING. Toch verlaagde KBC Securities het koersdoel naar 18,00 euro, maar handhaafde het koopadvies wel.
De grootste daler was Aperam, met een verlies van 2,2 procent. Eurocommercial Properties daalde 2,1 procent.
Bij de smallcaps won Neways 3.0 procent. Kendrion dikte 2,5 procent aan.
Nedap moest echter Vivoryon 5,5 procent inleveren en Wereldhave werd 4,7 procent goedkoper.
In de lokale lijst viel Ctac op. Het aandeel koerste 7,2 procent lager na het openen van de boeken. Hunter Douglas verloor 4,3 procent na cijfers.
Tussenstand Wall Street
Bij het klinken van de slotgong op Beursplein 5 noteerden de Amerikaanse beurzen rond de slotkoersen van woensdag.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.