Geld verliezen

Steeds meer insiders beginnen hun geloof in de markten te verliezen. Sinds november 2016 zijn de meeste indices flink in waarde gestegen, maar gedurende diezelfde periode zijn de ‘grote jongens’ steeds pessimistischer geworden. Is dat een reden om angstig te worden?

De mannen van LPL Financial hebben een onderzoek gedaan naar het effect dat een pessimistische houding onder de insiders kan hebben op de markten. Vaak wordt er immers gezegd dat dit ook een goed contrair signaal kan zijn.

Het beursspektakel op de aandelenmarkten kan voorbij zijn

insiders-1

Op de eerste grafiek, afkomstig van LPL Financial, is te zien dat de insiders inderdaad negatief gestemd zijn. Deze trend is sinds het begin van 2016 al gaande.

insiders-2

Op de bovenstaande tabel, wederom afkomstig van LPL Financial, is te zien dat de pessimistische houding onder de insiders vaak niet weet te leiden tot een grote correctie. Op korte termijn krijgen we gemiddeld gezien wel te maken met een correctie, maar deze correctie is niet noemenswaardig te noemen.

Overigens blijkt uit deze tabel wel dat het opwaartse potentieel ook minimaal is. De S&P 500 index weet immers vaak een goede prestatie neer te zetten op het moment dat de insiders optimistisch gestemd zijn.

De kans is dus aanwezig dat we de komende tijd niet te maken gaan krijgen met het beursspektakel zoals we die de afgelopen maanden hebben meegemaakt.