Geen stoffige aandelen maar concrete flessen: investeren in whisky is hot. Vaak wordt dit investeringsproduct lacherig in een hoekje tussen hobbybeleggingen als sneakers en Barbie’s weggezet. Maar niets is minder waar: als je belegt in Schotse single malt whisky heb je vloeibaar goud in handen. Waarom investeren in whisky zo slim is en hoe je dat moet doen, lees je in dit artikel.

Als je buiten de gebaande paden van vastgoed, edelmetalen en aandelen kijkt, kom je terecht bij alternatieve beleggingen zoals kunst, vintage auto’s en horloges. Single malt whisky, en dan met name die uit moederland Schotland, mag zich hier sinds het laatste decennium als serieuze kandidaat bijvoegen.

Investeren in whisky: groeiende vraag, blijvende schaarste

Whisky is populair. Niet alleen als consumptief product, maar ook om in te investeren. Sinds de jaren ‘90 is er een onverstoorde stijgende vraag naar Schotse whisky’s. Steeds meer whiskyliefhebbers willen pronken met deze populaire drank; de flessen vliegen bij wijze van de winkels uit. Dat is niet alleen in Nederland zo, maar ook in grote delen van Europa en Azië, met China en Rusland onderweg. Distilleerderijen hebben echter niet geanticipeerd op deze ontwikkeling waardoor er een groot tekort is ontstaan. En aangezien whisky’s vaak tientallen jaren moeten liggen, kan deze voorraad niet snel aangevuld worden. Hoe meer vraag en hoe kleiner het aanbod? Juist: hoe zeldzamer de whisky en hoe hoger de prijzen. En hoe interessanter het is om te investeren in whisky. 😉

Schotse single malt whisky: perfect investeringsproduct

De komende jaren wordt er een stijgende vraag verwacht naar exclusieve Schotse single malt whisky’s. De waarde van de flessen is in tien jaar tijd zelfs met zo’n 550% gestegen! Er zijn een aantal zaken die invloed hebben op de waarde van Schotse single malts. Naast vraag en aanbod zijn dit zeldzaamheid en leeftijd: maar twaalf procent van Schotse whisky wordt gebotteld als single malt en slechts één procent is 20 jaar of ouder. Hoe langer een whisky rijpt, hoe meer de waarde stijgt. Enerzijds doordat de kwaliteit en de smaak toenemen en anderzijds doordat oude whisky schaars is. Tijd is dus geld, en het aanbod kun je niet ‘even snel’ uitbreiden. Dit is ook de reden dat de Schotse single malt whisky’s de afgelopen jaren zo stabiel presteren. Een mooie tegenhanger voor andere investeringen die sterk kunnen fluctueren.

De risico’s bij investeren in whisky

Investeren in whisky komt met een aantal zekerheden, maar net als bij elke belegging zijn er ook risico’s. Kenmerkend voor beleggen in dranken is het rijpingsrisico. Er kunnen wanneer de whisky nog in het vat zit namelijk onverwachte reacties ontstaan die van invloed zijn op de kwaliteit. En vergeet daarbij het gevaar van verdamping niet, oftewel de ‘angels share’: per jaar verdampt zo’n twee procent van de whisky in een vat. Bovendien is de whiskymarkt een gespecialiseerde markt, waarin je jouw belegging niet altijd liquide kunt maken. Zeker wanneer de interesse in whisky plotseling daalt, kan dat knap lastig worden.

Wil je investeren in whisky?

Heb je weinig tot geen ervaring met beleggen (in whisky)? Geen paniek: je kunt onder begeleiding van een internationaal handelshuis investeren in whisky. Vanaf een bepaalde inleg vinden zij de beste Schotse single malt whisky’s om te verhandelen en slaan deze op in een kluis of in een douane-entrepot in Schotland. Naast de veilige opslag begeleiden ze je om optimaal rendement te behalen en krijg je aan het einde van de looptijd hulp bij de verkoop. Hierdoor is investeren in whisky een belegging waar je geen omkijken naar hebt. Wij zeggen: sla je slag.

Foto: Unsplash – Anastasia Zhenina