Het is zowat nooit het geval dat je kan spreken over een stierenmarkt die al meer dan 3 decennia mee gaat.

Dit is echter wel het geval bij de markt in Amerikaanse staatsobligaties, deze markt begon te lopen in het begin van de jaren ’80.

Maar zoals je vast wel weet komt aan elk mooi liedje vroeg of in dit geval laat wel een einde.

Dat dit het einde van dit mooie, langdurige liedje zou kunnen zijn, dat is zeker een mogelijkheid, althans als we de mensen bij Macquarie Capital moeten geloven.

Bij Macquarie zijn ze van mening dat de interesten op de 10 jaars obligaties – die een negatieve correlatie hebben met de prijs van de obligatie –  vanaf hier zullen oplopen naar 4% in de komende 18 maanden, vandaag de dag noteren we net boven de 3%.

Dit zou voor heel wat problemen zorgen voor beleggers die door deze lange periode gewend zijn geraakt aan steeds hogere en hogere obligatieprijzen.

“Terwijl de nabije toekomst wat betreft de interesten erg onzeker is, zijn wij van mening dat deze stierenmarkt reeds gedaan is”, zo stelt Thierry Wizman van Macquarie.

Ze geven bij Macquarie ook nog enkele redenen waarom dat ze dit denken:

  • Centrale banken gaan minder kopen
  • Inflatie gevaar
  • De ongunstige demografische situatie

Maar tot een extreem scenario zal het volgens Macquarie ook niet komen, dus geen herhaling van de periode 1970-1980, waarin de interest op een obligatie op een gegeven moment zelfs 16% aantikte!

Het traject dat de obligatieinteresten op deze opwaartse mars zullen afleggen zal volgens Wizman eerder langdurig en traag zijn, maar in de buurt van de hoogtepunten van weleer zal niet gekomen worden naar alle waarschijnlijkheid, aldus Macquarie Capital.

Reacties