Veel mensen hebben wel de ‘drive’ om rijk te worden, maar hoe begin je daar nu aan? Als je wilt weten of je op de goede weg zit, heb je iets nodig om mee te vergelijken. De allerbelangrijkste stap om rijk te worden, is dan ook je netto vermogen berekenen. Eens je dit kent, weet je wat je moet doen.

Je netto vermogen is het verschil tussen hetgeen je bezit en hetgeen je nog moet betalen, m.a.w. je activa min je passiva of de waarde van alles dat je hebt min de schulden die je nog moet betalen. Eens je dit getal kent en op regelmatige tijdstippen berekent, weet je of je er op vooruit gaat of op achteruit. Wil je rijk worden dan is het doel uiteraard om dit vermogen vermogen te doen stijgen. Dit ene getal geeft je dé belangrijkste indicatie die je nodig hebt om je doel te bereiken. Wanneer je meer bezit dan je schulden hebt, is je netto vermogen positief. En dat is wat er nodig is om financieel onafhankelijk te worden.

Je netto vermogen is de heilige graal naar rijkdom

Je netto vermogen regelmatig controleren is zelfs belangrijker dan het getal zelf. Op lange termijn moet je vermogen er op vooruit gaan. Wanneer dit het geval is, dan weet je dat je financiële beslissingen, je carrière en je investeringen de juiste zijn om je doel te bereiken. Wanneer je netto vermogen stijgt, betekent dit dat je onder je stand leeft. Wanneer het hetzelfde blijft, zal je ergens moeten gaan besparen of meer gaan verdienen. Maar indien het netto vermogen langere tijd daalt, betekent dit dat je een put aan het graven bent die je een leven lang in de schulden garandeert. Wie zijn netto vermogen kent en op regelmatige tijdstippen controleert, heeft alvast de belangrijkste stap gezet om rijk te worden. Daarna volgt enkel nog de uitvoering om je doel te bereiken waarbij dit getal de perfecte handleiding is om aan te geven hoe goed of slecht je bezig bent.