arbeidsmarkt

De afgelopen maanden hebben heel wat economen met verwondering zitten kijken naar de Amerikaanse arbeidssector. Ondanks de dure dollar bewees deze sector de afgelopen tijd haar kracht. Ook Janet Yellen liet afgelopen woensdag weten dat ze erg enthousiast is over de Amerikaanse arbeidssector.

Yellen liet tijdens haar maandelijkse persconferentie weten dat de Amerikaanse arbeidssector op dit moment een renteverhoging zou ondersteunen. Gezien heel wat andere Amerikaanse indicatoren is een renteverhoging aan het einde van het jaar echter aannemelijker. Is de Amerikaanse arbeidssector daadwerkelijk zo sterk?

Amerikaanse arbeidssector in perspectief gebracht

arbeidsmarkt

Volgens Omair Sharif, van Societe Generale, moeten we de Amerikaanse arbeidsmarkt even in perspectief zien. De huidige krapte binnen deze arbeidsmarkt is namelijk niet te danken aan nieuwe toevoegingen, maar aan het feit dat er een stuk minder onttrekkingen zijn. Per saldo neemt daardoor de beroepsbevolking toe.

Volgens Sharif is het verstandig om op een andere manier naar de Amerikaanse arbeidssector te kijken. Uit het onderzoek van Societe Generale komt dus duidelijk naar voren dat de groeiende beroepsbevolking komt door het feit dat minder mensen de arbeidsmarkt de rug durven toe te keren. Er is dus sprake van de nodige onzekerheid onder de arbeiders.