Starten met beleggen is een van de beste beslissingen die je ooit zal maken. Beleggen kan op lange termijn voor een financiële injectie zorgen waarbij jij het verschil kan maken ten opzichte van je vrienden. Wie op de juiste manier zijn geld aan het werk zet, kan sneller financieel onafhankelijk worden dan je nu durft dromen.

De juiste beleggingsstrategie, beleggen op de manier die bij jou past, is de kortste weg naar rijkdom. Maar dan moet je er wel aan beginnen natuurlijk. Denk eraan dat iedereen klein moet beginnen, maar dat is geen reden om niet te starten met beleggen.

Maar je zal versteld staan hoe vlot het kan gaan wanneer je deze stappen volgt.

Stap 1: Ontdek welke aandelen jij moet kopen

Beleggen is vandaag geld investeren en er in de toekomst meer geld voor in de plaats krijgen, volgens risico. Maar veel beleggers doen maar wat op. Ze weten niet waarin ze beleggen of ze begrijpen niet wat ze doen. Daardoor ga je veel te veel onnodige fouten maken. Wie weet welke aandelen het beste bij hem/haar passen, maakt het meeste kans om het minste fouten te maken.

Ontdek hier welke aandelen bij jou passen.

Iedere activa die je kan kopen, heeft voor en nadelen. Iedere activa heeft een ander niveau van kennis, risico-aversie of temperament nodig. Je kan bijvoorbeeld niet in opties beleggen als je geen daling van 10% kan verdragen. Je moet anderzijds ook niet in obligaties beleggen wanneer je winst op korte termijn verwacht.

De kennis van jouw ideale aandelen is essentieel voor wie wil starten met beleggen.

Stap 2: Hoe wil jij je geld investeren?

Wil je in individuele aandelen beleggen of wil je een grote spreiding via ETFs of Fondsen. Wil je in een keer al je geld aan het werk zetten of wil je stelselmatig kopen? Wil je beleggen via jouw bank of wil je zelf achter de knoppen zitten via een broker?

Stap 3: Ga je alleen werken of neem je advies aan van specialisten?

Om te beleggen heb je veel tijd nodig. Je kan alles zelf uitzoeken. In dat geval kan je best beginnen met een virtuele portefeuille en ervaring opdoen. Je kan veel gratis informatie vinden op het internet en de grillen van de aandelenmarkt zullen jou de kneepjes van het vak wel leren.

Of je kan advies inwinnen van specialisten en daarvoor betalen. Het voordeel van betaald advies is dat je opvolging krijgt van je investeringen. Een goede financieel adviseur legt je niet alleen uit welke aandelen je moet kopen, maar ook waarom én hij houdt je ook op de hoogte wanneer er iets niet goed gaat.

Heb je de tijd en energie om alles zelf te leren, of betaal je voor advies? Het zijn de enige 2 opties. Wie snel alles zelf wil leren op basis van gratis informatie, zal snel merken waarom de aandelenmarkt een mechanisme is om geld over te schrijven van de domme belegger naar de slimme belegger.

Bron: The Balance