Een crash van de aandelenmarkt is niet ongewoon. Beleggers panikeren (te) vaak en maken alles erger dan het is. De Amerikaanse aandelenmarkt stijgt al 8 jaar. Menig analist (en niet de kleinste) zijn ervan overtuigd dat we binnenkort fors wat stoom moeten afblazen. Een correctie kan gaan van -10% tot -20%, soms zelfs -30%. Het is uiterst belangrijk dat je weet hoe je jouw portefeuille kan beschermen tegen de volgende aandelencrash. Enkel op die manier zal jouw geld dubbel zoveel opbrengen eens de daling achter de rug is.
Om het hoofd koel te houden bij de volgende correctie geven we nu al 3 redenen om niet te panikeren en 4 redenen om je portefeuille optimaal te laten renderen.
# 1. Aandelencorrecties van 20% zijn normaal
Aandelen bewegen altijd van zuid naar noord en van noord naar zuid. Dalingen van 20% of meer (een officiële berenmarkt dus) komen gemiddeld om de 4 à 5 jaar voor. Sinds 1929 kende de S&P 500 al 20 dergelijke berenmarkten, ze zijn doodnormaal in het financiële landschap. Er waren sinds 1929 naast de 20 berenmarkten ook 26 correcties tussen -10% en -20% en toch stijgen aandelen gemiddeld 7% à 8% per jaar.
# 2. Iedere correctie is anders
Tijdens de 20 berenmarkten daalde de S&P 500 gemiddeld met 27% per keer. Maar dit varieert nogal sterk. De voornaamste reden dat de meeste beleggers schrik hebben van deze correctie is omdat de laatste 2 berenmarkten bijzonder zwaar waren en nog vers in het geheugen liggen: dotcom-crisis -50% en de financiële crisis -55%. Aangezien correcties regelmatig terugkomen, moet je daar als belegger dus wel tegen kunnen.
# 3. Een herstel kan krachtig zijn
Hoewel veel beleggers denken dat de hemel op ons dak zal vallen, leert de realiteit dat een herstel na een berenmarkt krachtig kan zijn. Na de financiële crisis steeg de S&P 500 69% in het eerste jaar en lag de winst op 100% na het tweede jaar sinds het dieptepunt in maart 2009.
Hoe profiteer je optimaal van een correctie?
# 4. Een goede voorbereiding is essentieel
Achteraf kan je perfect zien waar een berenmarkt begint en eindigt, maar in realiteit is dit niet zo simpel. Een aandelenmarkt geeft dikwijls valse signalen. Er zijn zelfs meer valse signalen dan echte correcties. Zo was er bijvoorbeeld ook een daling van 16% in 2010 en 19% 2011 waarna de S&P 500 nog 4 jaar verder kon stijgen. Aangezien we niet in staat zijn om de toekomst te voorspellen, is de beste bescherming voor een aandelencrash een goed gediversifieerde portefeuille waarbij je jezelf comfortabel voelt om aan vast te houden voor verschillende jaren, ongeacht wat de aandelenmarkt doet.
# 5. Risicomanagement
Risicomanagement is altijd mooi in theorie. Maar theorie is enkel theorie in theorie, nooit in praktijk. Een correctie zoals dit jaar is dan ook het beste moment om je risicomanagement in praktijk te evalueren. Risicomanagement is voor iedereen anders, er is geen vaste regel voor. Maar je moet wel een plan hebben en dit plan bijsturen als het niet genoeg werkt.
# 6. Obligaties van hoge kwaliteit
De laatste jaren zijn beleggers meer sceptisch geworden tegenover obligaties dan tegenover aandelen. Hoewel obligaties een hogere volatiliteit kennen dan vroeger, verdienen ze nog steeds een plaats in een goed gediversifieerde portefeuille. Ze bieden nog steeds een vast inkomen en beleggers vluchten nog steeds naar obligaties van hoge kwaliteit wanneer de aandelenmarkt op zijn kop staat.
# 7. Raadpleeg de juiste bronnen
De meeste analisten die victorie kraaiden dat ze gelijk hadden dat de aandelenbeurs ging crashen, zagen meer dan waarschijnlijk al een eerdere stijging van 50% à 100% aan hun neus voorbij gaan. Het is belangrijk om het juiste advies in te winnen, in goede én slechte tijden en niet alleen wanneer het eens juist uitkomt. De beste adviseurs zijn niet diegene die beweren de juiste antwoorden te kennen, maar wel diegene die de juiste vragen stellen.
Bron: Time Money + Business Insider