recessie-einde

De beleggers hebben zich de afgelopen maanden behoorlijk druk gemaakt over de zogenoemde ‘winstrecessie’ waarin we beland zouden zijn. De voorgaande 6 kwartalen hadden we te maken met dalende winsten, maar daar is het afgelopen kwartaal een verandering in gekomen.

De meeste bedrijven hebben inmiddels hun kwartaalcijfers gepubliceerd en als gevolg daarvan kunnen we nu de balans gaan opmaken. Volgens RBC Capital Markets ziet het plaatje er op dit moment een stuk rooskleuriger uit dan een aantal maanden geleden het geval was.

Winstrecessie werd gedomineerd door de energiesector

winstrecessie-energie

Op de bovenstaande tabel, afkomstig van RBC Capital Markets, is te zien dat de winsten ten opzichte van een jaar geleden zijn toegenomen met 4,6%. Ook de winst per aandeel is van het gemiddelde bedrijf binnen de S&P 500 index gestegen met 6,9%.

Volgens RBC Capital Markets moeten we daarnaast de resultaten van de afgelopen kwartalen in perspectief zien. Als gevolg van de harde daling van de olieprijs zijn de energiebedrijven hard geraakt en dat heeft het gehele plaatje versoberd. Ook op de bovenstaande tabel is te zien dat de winsten binnen de energiesector dit jaar opnieuw zijn gedaald.

De winstrecessie voor het gemiddelde bedrijf ligt in ieder geval achter de rug!

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>