Oorlog olie OPEC

Donald Trump heeft al een grote invloed op de wereld, nog voor hij zijn intrek neemt in het Witte Huis. Zo liet Trump weten dat hij alle import van olie uit Saoedi-Arabië wil verbannen. Het grootste olieland ter wereld slaat nu terug, vlak voor een bijzonder belangrijke OPEC-vergadering.

Donald Trump zou graag zien dat de Verenigde Staten volledig energie-onafhankelijk wordt. Hij wil Amerika beschermen tegen de grillen van het oliekartel. De laatste jaren groeide de Verenigde Staten uit tot een van de grootste olielanden ter wereld dankzij de opmars van schalieolie. Daar wil Trump verder op inzetten.

Maar de Saoedi’s laten zich niet zomaar naar de slachtbank brengen. Zo zei de Minister van Olie, Khalid Al-Falih, dat Trump zal inzien hoe belangrijk olie uit Saoedi-Arabië zal zijn en dat de ‘olie-industrie’ hem zal adviseren dat een verbod op buitenlandse olie niet gezond is.

“At his heart President-elect Trump will see the benefits [of Saudi oil imports] and I think the oil industry will also be advising him accordingly that blocking trade in any product is not healthy.”

Nog volgens Khalid Al-Falih is de Verenigde Staten een belangrijke schakel in de globale olie-industrie. Een gelijkwaardige vrije handel is dan ook van groot belang voor een belangrijke, globale grondstof zoals olie.

Schalie olie VS

Ondanks de schalierevolutie en de opmars tot 3e grootste olieproducent ter wereld, blijft de Verenigde Staten afhankelijk van olie-import. Saoedi-Arabië is de grootste exporteur van olie naar de VS en heeft bijzonder veel geïnvesteerd in raffinaderijen in de VS om de stroom van olie mee te controleren. 31% van de Amerikaanse olie-import komt van OPEC-landen, 41% uit Canada.

Op 30 november komt de OPEC namelijk opnieuw bij elkaar voor een belangrijke beslissing. Eerder dit jaar zijn er al meerdere OPEC-meetings op een sisser afgelopen. Op 28 september 2016 kwamen de OPEC landen echter overeen om de productie opnieuw te beperken tot 32,5 à 33 miljoen vaten per dag. Dit is hoger dan het vorige maximum, maar lager dan de productie vandaag.

Wanneer op 30 november blijkt dat de beperking van de olieproductie een dode letter is, kan dit zware gevolgen hebben voor de olieprijs.

Bron: Forbes

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>