huis te koop

Tijdens de financiële crisis werd de Amerikaanse huizenmarkt hard geraakt. Dit had met name te maken met het feit dat een groot deel van de Amerikanen een hypotheek had die ze helemaal niet konden betalen. Als gevolg daarvan kwamen veel mensen op straat te staan en het aanbod aan huizen steeg. De nare gevolgen van deze huizenmarktcrisis waren ook elders in de wereld goed te voelen.

Het verleden ligt achter ons en de situatie van vandaag de dag ziet er een stuk positiever uit. De Amerikaanse huizenmarkt beweegt immers weer boven haar niveaus van voor de crisis en ook de toekomstverwachtingen zijn hoopgevend. Maar, uit het onderzoek van National Association of Realtors blijkt dat er onderhuids van alles broeit.

Jongere generatie vormt een probleem voor de huizenmarkt

probleem-huizenmarkt

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat steeds meer Amerikaanse jongeren de nare gevolgen ondervinden van hun studieschuld. Voor 36-plussers vormt deze studieschuld de grootste belemmering voor het kopen van een huis.

De hosanna sfeer kan dus vrij snel gaan omslaan op het moment dat de Amerikaanse huizenmarkt het met name moet gaan hebben van de jongere generatie. Die generatie gaat immers gebukt onder torenhoge studielasten waardoor het kopen van een huis haast onmogelijk is.