goud en zilver Knoop het goed in je oren, het is nu of nooit. Edelmetalen goud en zilver kenden een furieuze start van het jaar. Na 9 weken van forse prijsstijgingen consolideerden beide edelmetalen. Gisteren kwam er een einde aan de consolidatie en zilver bevestigde de nieuwe uitbraak, zoals het hoort. Begin dit jaar was het vooral de goudprijs die het voortouw nam in de nieuwe stierenmarkt in edelmetalen. Dit verontruste veel beleggers een beetje aangezien zilver traditioneel sterker stijgt dan de goudprijs tijdens een nieuwe opwaartse beweging. Maar daar is nu een einde aan gekomen, zilver neemt resoluut het voortouw en bevestigt hiermee de definitieve trendbreuk. Tot begin maart kende de goudprijs een dubbel zo sterke prijsstijging als zilver. Zilver stond 7,6% hoger en goud 17,9%. Maar de afgelopen maand heeft de zilverprijs dit gat bijna volledig dichtgereden waarbij de goudprijs nu een kleine 20% winst boekt in 2016 en zilver dichterbij sluipt met een winst van meer dan 15%.

Indrukwekkende stijging zilver

De afgelopen maand boekte zilver zelfs een winst die 5 keer hoger ligt als goud en gisteren legde het witte edelmetaal een dagwinst neer van 3,6% tegenover 1,3% voor goud, opnieuw 3 keer sterker. De grafiek van de zilverprijs ziet er dan ook indrukwekkend uit de laatste weken. Zilverprijs Maar om een definitieve bevestiging te krijgen, moet de zilverprijs de barrière van $16 nog doorbreken. Dit niveau bleek dit jaar al een paar keer een serieuze weerstand te vormen. Als zilver deze weerstand achter zich laat, ligt de weg vrij naar een zilverprijs van $20, een stijging van nog eens 25%. Zilverprijs YTD De redenen voor een hogere zilverprijs zijn dan ook alom aanwezig:

  • Q1 2016: nieuw record voor de verkoop van Silver Eagles, goed voor 14.842.500 ounces
  • Q1 2016: verkoop zilver bij de Perth Mint ligt 175% hoger dan een jaar geleden
  • Q1 2016: verkoop Silver Maple Leafs ligt 76% hoger dan een jaar geleden
  • 2016: verwachte daling van de zilverproductie van 6% in Mexico, de grootste zilverproducent ter wereld

Goudmijnaandelen kopen doe je best NU

Maar het echte vuurwerk vinden we natuurlijk bij de goud- en zilvermijnaandelen. De rush op goudmijnaandelen barst los! De sector komt nu eindelijk terug op de radar van grotere beleggers. Zeker nu duidelijk wordt dat de goudprijs niet meer verder zal wegzakken, maar eerder zal toenemen in de komende periode. De zwaar afgestrafte goud- en zilvermijnsector wordt nu zonder hapering gekocht. En nog steeds is dit segment historisch gezien ‘een koopje’. Kijkt u even naar de volgende grafiek van de Canadese zakenbank RBC, die recent een sectoranalyse maakte. goudmijnsector K-CF grafiek Op de grafiek ziet u de evolutie van de koers/cashflow ratio (K/CF). Tot voor 2011, toen de sector piekte, lag de gemiddelde verhouding rond 15x. Maar met de zware crisis is het gemiddelde voor deze graadmeter afgezakt naar 8x. Wanneer de goudprijs terug stijgt richting het oude record, zal de cashflow opnieuw met een factor 2x à 3x zal noteren, waardoor er sprake zal zijn van een effectieve prijsappreciatie van 5x à 6x voor de goudmijnsector. Aan het huidige niveau wil dit zeggen dat de HUI-index, de voornaamste korf met goud- en zilvermijnaandelen, in deze opwaartse cyclus tot 1.000 punten kan stijgen. Vandaag handelt de HUI rond altijd op amper 200 punten…