wall street

De afgelopen week werd de beursweek gedomineerd door de Japanse en Amerikaanse centrale bank. Beide centrale banken wisten hun beleid zo goed mogelijk te verkopen, want de beleggers reageerden behoorlijk euforisch. Maar, er kwamen geen nieuwe recordkoersen op de borden te staan.

Tom Leveroni van Nautilus Investment Research liet in de maand augustus weten dat de Dow Jones een behoorlijk negatief signaal had afgegeven. Destijds wist de Dow Jones index, vanaf haar top, tijdens 8 van de 9 handelsdagen in waarde te dalen. Een dergelijke trend voorspelt weinig goeds.

Beurzen kunnen het de komende tijd moeilijk gaan krijgen

dow-down-8-of-9-days

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Business Insider, is te zien dat dit slechts het tiende signaal was sinds het jaar 1900. We mogen dus wel stellen dat het een behoorlijk zeldzaam signaal betreft.

De resultaten zijn echter weinig hoopgevend. Tijdens de vorige keren stond de Dow Jones index in 6 van de 9 gevallen een jaar later lager. Ook de gemiddelde rendementen laten alle alarmbellen rinkelen. Zo wist de Dow Jones index gemiddeld gezien drie maanden later een resultaat op te tekenen van -4,42%. Over zes maanden berekend betreft het een daling van -6,39%.

Ook al is dit signaal afgegeven in augustus, het is de moeite waard om daar vandaag de dag nog bij stil te staan. Het toekomstbeeld voor de aandelenmarkten ziet er immers niet zo rooskleurig uit.