“Na afloop was het enige dat ze miste aan een bankkaart het automatisch overzicht van de uitgaven.”

Cash geld zit in het vizier van overheden en centrale banken, ze willen het gebruik (of misbruik) ervan aan banden leggen. Officieel luidt het dat ze ervoor willen zorgen dat criminelen of terroristen veel moeilijker geld kunnen transporteren. Handig neveneffect blijkt te zijn dat ze via het elektronische geldverkeer veel gemakkelijker kunnen achterhalen wat ook jij met je geld doet. Toch heeft het gebruik van cash geld enkele grote voordelen.

Heb je al eens ooit gehoord van het cash geld dieet? Het klinkt misschien raar maar het heeft ontzettend veel voordelen. Wil je je financiën op dieet zetten, moet je alleen maar briefjes en munten gebruiken, zo simpel is het. Weg met alle plastieken bankkaarten, koop alleen nog maar iets met geld uit je portemonnee. Het is ongelofelijk om te zien wat er dan met je gebeurt.

Een vrouw die besloot om briefjes van €5 te sparen, had na 12 jaar een slordige €36.000 in haar spaarvarken steken. De theorie achter het cash geld dieet is simpel: aankopen met cash vermindert impulsaankopen. Haal een bepaald bedrag af waar je een bepaalde periode van moet leven. Iemand die dan alleen cash geld gebruikt, zal eerder kopen wat hij of zij nodig heeft in plaats van wat hij of zij wil.

Wanneer je alleen maar briefjes en munten gebruikt, kan je zien, voelen en ruiken hoeveel geld er nog over blijft.

Daarnaast is er nog de psychologische barrière dat je effectief iets moet afgeven om er iets voor in de plaats te krijgen. Het gebruik van cash geld verplicht iemand om na te denken over zijn uitgaven in plaats van de bankkaart of kredietkaart te gebruiken en op het einde van de maand naar de stand van de rekening te bekijken.

Cash geld is nuttig om te besparen

Het is bewezen dat mensen met een bankkaart of een kredietkaart meer geld uitgeven. Business Insider gaf een vrouw 2 weken lang iedere week $125 cash geld om van te leven, ze ging dus op een cash geld dieet. Dit is het verbluffende resultaat:

1. Ze wist perfect hoeveel geld ze uitgaf. Ze vond het een wake-up call om te beseffen hoe snel we geld uitgeven en dit dwong haar om haar uitgavenpatroon aan te passen.

2. Ze dacht langer en harder na over grote uitgaven. Door alleen maar te werken met cash geld, ging ze harder nadenken over grote uitgaven omdat die een groot stuk uit het budget slaan.

3. Het is gemakkelijk. Soms is het gewoon gemakkelijker om cash geld in huis te hebben. Sommige uitgaven – zoals kleine bedragen of het terugbetalen van vrienden – doe je nu eenmaal beter met cash geld.

Conclusie: Na afloop van het experiment was het enige dat ze miste aan een bankkaart het automatisch overzicht van de uitgaven.