In India heeft men 86% van het cash geld waardeloos verklaard. Ook in Europa zal het briefje van €500 een trage dood kennen. Overheden en centrale banken willen cash geld zo veel mogelijk elimineren om de controle over jou geld te nemen. Maar in Europa zal dit niet zonder slag of stoot gaan. De Duitsers houden immers van cash geld, en met goede redenen.
Duitsland heeft een enorme invloed op de ECB en verafschuwt geld printen. Ze laten dit oogluikend toe omdat anders het Europese project 0% slaagkansen heeft. Tegen de invoering van negatieve rentevoeten lijkt de Bundesbank niet veel oppositie te voeren. De reden is simpel: het brengt de schatkist geld op én in Duitsland betaalt men toch vooral met cash geld.
Gemiddeld genomen heeft een Duitser volgens onderzoek altijd €100 cash geld op zak, bijna dubbel zoveel als het gemiddelde in Australië, de Verenigde Staten, Frankrijk en Nederland. Ruim 80% van alle financiële transacties gebeurt er nog altijd met cash geld.
Waarom gebruiken de Duitsers nu zoveel cash?
Een paper van de ECB uit 2011 geeft mogelijk het antwoord:
Een blik in de portemonnee geeft een goed idee over het resterende budget. Hoe meer cash geld iemand gebruikt, hoe meer controle men heeft over de uitgave en hoe hoger de kwaliteit van het budget. Cash geld heeft een geheugen, het onthoudt hoeveel geld er nog is. Mensen die meer met cash geld werken, geven minder uit.
Hyperinflatie zit diep
Natuurlijk waart het spook van hyperinflatie ook nog steeds rond in Duitsland. Na de eerste wereldoorlog sloeg hyperinflatie genadeloos toe in 1923. Op een gegeven moment kostte een brood 428 miljoen Mark, een kilo boter ruim 6 biljoen Mark. Arbeiders kregen ’s middag hun loon uitbetaald omdat het geld ’s avond waardeloos kon zijn. Ze kregen ook een uur pauze om boodschappen te gaan doen met het loon van de ochtend.
Ook na het Hitler-tijdperk kende Duitsland een hoge inflatiegolf. Met de introductie van de D-mark op 20 juni 1948 werd een zeer pijnlijke maar noodzakelijk stap gezet naar de fiere D-Mark die van Duitsland een economische grootmacht maakte. Maar de bevolking zag wel 90% van zijn spaargeld in rook opgaan.
Cash geld is de vijand van negatieve rentevoeten
Periodes van hyperinflatie blijven zeer lang hangen in het geheugen van de bevolking. De bevolking van landen die getroffen werden door zware bancaire crisissen hebben de neiging om cash geld te verkiezen boven het digitale equivalent. Landen als Bulgarije en Roemenië gebruiken ook veel meer cash dan andere landen.
De Duitsers verkiezen cash omdat ze een afkeer hebben van schulden, voor dezelfde historische redenen. Het is ook niet toevallig dat ‘Schulden’ afkomstig is van het woord ‘guilt’. Het is dus een historisch gegeven dat Duitsers cash geld prefereren boven de moderne betaalmiddelen, maar het kan hen opnieuw redden bij een volgende financiële crisis met negatieve rentevoeten.
De voordelen van cash geld
Het is bewezen dat mensen met een bankkaart of een kredietkaart meer geld uitgeven.
Wanneer je alleen maar briefjes en munten gebruikt, kan je zien, voelen en ruiken hoeveel geld er nog over blijft. Daarnaast is er nog de psychologische barrière dat je effectief iets moet afgeven om er iets voor in de plaats te krijgen.
Het gebruik van cash geld verplicht iemand om na te denken over zijn uitgaven in plaats van de bankkaart of kredietkaart te gebruiken en op het einde van de maand naar de stand van de rekening te bekijken.
Bron: Quartz
Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.
Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>