Aandelenmarkt beurzen beleggen

De maand januari, en de eerste dagen in bijzonder, zijn sterk bepalend voor de rest van het beursjaar. Uiteraard poetst januari de glazen bol niet op, maar statistisch gezien zetten de eerste dagen de psychologie voor de rest van het jaar. Hoe de beurzen aan het jaar beginnen, is dus belangrijk.

Hoewel het ‘zinloos’ is je beleggingen te baseren op een paar dagen in januari of op basis van de eerste beursmaand, steekt er toch een grote mate van waarheid achter. Dat bewijzen de statistieken. Winst/verlies in januari voorspelt in 75% van de gevallen de return voor de rest van het jaar.

Dit is iets dat we niet kunnen negeren:

  • 12 van de laatste 16 presidentiële cyclussen volgt de richting van januari.
  • Iedere keer januari negatief eindigde, volgde een nieuwe berenmarkt, een vlakke markt of een correctie van 10%, zonder uitzondering.

Aandelenmarkt januari

2 opeenvolgende jaren van negatieve returns in januari vielen altijd samen met een berenmarkt, zoals 2002-2003 en 2008-2009. Enkel de laatste 2 jaren, 2015-2016, zijn daarop een uitzondering. Vorig jaar zag de aandelenmarkt zelfs de 2e grootste daling in de geschiedenis in januari, maar toch kon men het schip nog rechttrekken.

Nog geen enkele keer eindigde januari 3 jaren op rij in het rood. De kans is dus groot dat we deze maand een positieve return op de tabellen gaan zetten.

Januari is traditioneel een sterke beursmaand

Gemiddeld genomen is januari zelfs de sterkste beursmaand van het jaar. Het heeft het hoogste gemiddelde rendement van alle beursmaanden en er zijn veel meer positieve maanden dan negatieve.

Positieve vs negatieve returns aandelenmarkt januari

Hoewel de maximale winst in januari slechts 9,2% bedroeg, en daarmee de 3e laagste is, bedroeg het maximale verlies slechts -6,79% wat veruit het laagste is.

Uiteraard is het niet de bedoeling dat je jouw beleggingen baseert op statistieken omdat de statistieken voor februari weer helemaal anders zijn. Maar de kans dat januari groen kleurt, is groot. Het is dus een ideaal moment om wat geld aan het werk te zetten.

Bron: R.I.A.