Italiaanse bankencrisis De Italiaanse regering is in onderhandeling met de Europese Commissie in verband met een herkapitalisatie van haar banken. Eind juli worden de resultaten gepubliceerd over de Europese stress tests. Men vreest dat verschillende Italiaanse banken zullen falen met nefaste gevolgen. De Italiaanse overheid wil de banken herkapitaliseren door middel van belastinggeld. Sinds 1 januari 2016 zijn er echter nieuwe regels van kracht, de zogenaamde bail-in regels waarbij obligatie-, aandeel- en depositohouders van de bank eerst verliezen moeten slikken vooraleer de belastingbetaler opnieuw geld moet voorschieten. De woordvoerder van de Europese Commissie geeft toe dat ze in gesprek zijn met de Italiaanse regering om de mogelijkheden te onderzoeken waarbij belastinggeld wordt gebruikt om het bloeden te stelpen.

Verschillende scenario’s voor bankencrisis

Op basis  van vorige precedenten kunnen er verschillende maatregelen genomen worden volgens de Europese regels om liquiditeit en extra kapitaal te verschaffen aan banken zonder negatief effect voor de beleggers. Het tekort aan kapitaal bij verschillende Italiaanse banken kan eind deze maand aan het licht komen wanneer de Europese Centrale Bank de resultaten van de stress tests bekend maakt. Er wordt gevreesd dat dit een negatieve impact zal hebben op de beurskoersen van deze banken. Na de invoering van de bail-ins werd gesteld dat overheden enkel banken te hulp kunnen schieten in geval dat een bank faalt voor een stress test en het zelf geen extra kapitaal kan ophalen op de financiële markten door een ‘serieuze verstoring’ van de binnenlandse economie.

Voorwaarden

Er wordt al gefluisterd dat Italië de Brexit wil inroepen als een extern element dat de binnenlandse economie verstoord. Maar net zoals dat bij Griekenland het geval was, zullen er voor Italië voorwaarden worden gesteld. Zo kan men het land extra besparingen opleggen of verplichten activa te verkopen. Ook werden nog steeds obligatiehouders van de Griekse banken geraakt. Het worden dus nog spannende tijden voor de Italiaanse banken, vooral Monte dei Paschi di Siena zou volgens de Italiaanse kranten in grote problemen zitten.