optimisme

De beleggers beleven gouden tijden. Zo wist Wall Street afgelopen vrijdag opnieuw recordkoersen te laten optekenen en de investeerders lijken hun geluk niet op te kunnen. De beoogde belastingverlaging van Donald Trump zou de Bull Market extra brandstof kunnen gaan geven.

We hebben op dit moment te maken met een van de langste stierenmarkten uit de geschiedenis. Sinds het jaar 2009 hebben we al te maken met stijgende beurskoersen en haast geen enkele analist had er destijds op gerekend dat we vandaag de dag boven de 20.000 punten zouden staan (Dow Jones index).

Extreem optimisme heerst op de markten

sentiment-optimistisch

De beleggers zullen met name op dit moment genieten van de rust die er heerst op de markten. Een jaar geleden was dat nog een compleet ander verhaal toen de markten compleet instortten. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Pension Partners, is te zien dat er in een jaar tijd heel wat is veranderd.

Een jaar geleden was de stemming nog ‘extreem pessimistisch’. Het merendeel van de beleggers rekende destijds op het einde van de Bull Market en het begin van een strenge Bear Market. Die doemscenario werd uiteindelijk geen waarheid en de aandelenmarkten wisten zich flink te herstellen.

Op dit moment hebben we weer te maken met een extreme situatie. Op dit moment heerst er namelijk flink optimisme onder de beleggers. De zogenoemde Investors Intelligence Sentiment Index noteert op een stand van 46 en een dergelijke hoge stand zagen we voor het laatst in het jaar 2015. Destijds werden de beleggers kort hierna getrakteerd op een gigantische prijsval.