Beleggers die aandelen te risicovol vinden kunnen zich wenden tot schatkistpapier. Dit zijn kortlopende schuldbewijzen die worden uitgegeven door de overheid. De rente die u als belegger hierop verdient is echter historisch laag. Jamie Dimon, CEO van JPMorgan, is hier om deze reden dan ook geen fan van.

Het rendement op 10-jarig schatkistpapier van de Verenigde Staten bedraagt op dit moment slechts 0,9%. Sinds de ineenstorting van de aandelenmarkten in maart door de Covid-19 pandemie, is dit rendement niet meer boven de 1% gekomen.

Omdat obligatiekoersen in tegenovergestelde richting bewegen als de rentetarieven, ziet Dimon weinig ruimte dat deze zich herstellen. Als de rentetarieven verder dalen, zullen de koersen van obligaties stijgen. Dimon denkt echter dat deze kans klein is door de reeds ultra-lage niveaus.

Natuurlijk moet Dimon als hoofd van één van de grootste financiële instellingen, met $3,2 biljoen aan activa, voortdurend schatkistpapier en andere laag rentende investeringen kopen. De lage rentes zijn één van de redenen dat de winstgevendheid en de aandelenkoersen van banken onder druk staan.

Jamie Dimon stelt:

Aan deze tarieven zou ik ver weg blijven van schatkistpapier.

Bubbel

In een gesprek met Richard Ramsden, een analist bij Goldman Sachs, kreeg Dimon de vraag of de markten juist geprijsd waren of dat er een bubbel aan het ontstaan is of reeds bestaat.

Volgens Jamie Dimon is er geen bubbel op de aandelenmarkten. Wanneer het basisscenario van investeerders zich voordoet, een stevig herstel onder impuls van Covid-19 vaccins, betekent dit dat de koersen over het algemeen gerechtvaardigd zouden zijn.

Als de inflatie echter zou toenemen door de fiscale stimuleringsprogramma’s van overheden, kunnen de obligaties die vandaag worden aangekocht echter wel verlieslatend zijn.

Dimon besluit:

Er kan een bubbel zijn in sommige delen van de aandelenmarkt, maar zeker niet in de gehele markt.”

Bron: CNBC

Foto: iStock