Veel ondernemers vergeten het wel eens; ze zijn zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van hun pensioen. En door economische tegenvallers kunnen ook de pensioenfondsen een deel van hun inleg verliezen, waardoor mensen in loondienst minder pensioen krijgen dan waar ze vanuit gingen. Als je een tekort aan pensioen hebt, noemen we dit een ‘pensioengat’. Er zijn verschillende manieren om een pensioengat te dichten. Eén van de meest interessante manieren om dit te doen, is door je lijfrente slim te beleggen.

Wat is het pensioengat precies?

Veel mensen worden ermee geconfronteerd: het ontstaan van een pensioengat. Het is het verschil tussen de verwachting aan opgebouwde pensioenrechten en wat je uiteindelijk werkelijk krijgt. Je krijgt normaal gesproken minimaal 70 procent van je laatstverdiende salaris aan pensioen. Maar deze verwachtingen komen niet altijd even goed uit. Het zijn in de praktijk vooral de ondernemers die tegen een behoorlijk pensioentekort of pensioengat aanlopen.

Om dit tekort aan te vullen, is het mogelijk om te kiezen voor een lijfrenteproduct. Dat is een goede manier om het gat aan te vullen, want zo’n product mag ook nog eens afgetrokken worden van de inkomstenbelasting.

Een lijfrente inzetten om een pensioengat te dichten

Een lijfrenteproduct is ervoor gemaakt om inkomen op te bouwen voor het pensioen. We spreken dan van aanvullend pensioen opbouwen. Dat betekent dat het vermogen dat ontstaat als gevolg van het lijfrenteproduct, uiteindelijk uitgekeerd kan worden. Een lijfrenteproduct is deels aftrekbaar van de inkomstenbelasting, maar daarvoor is het wel goed om rekening te houden met de jaarruimte. De jaarruimte is het tekort aan pensioenopbouw over een jaar.

Het bedrag mag je vervolgens uitgeven aan premies of stortingen van lijfrenteproducten. Deze kun je vervolgens opvoeren als aftrekpost bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting. Op die manier is het mogelijk extra pensioen te sparen, zonder daar veel belasting over te moeten betalen.

Beleggen en sparen via een lijfrente

Bij lijfrente beleggen is het mogelijk om een beleggingsrekening aan de spaarrekening van de lijfrente te koppelen. Op die manier is het mogelijk om een hoger rendement te behalen. Bij een lijfrenteproduct kun je kiezen tussen beleggen en sparen. Bij sparen is het mogelijk te profiteren van de rente over de inleg, maar is het rendement een stuk lager. Om een groot pensioengat te dichten, is het rendement meestal dan ook niet voldoende.

Om deze reden is beleggen met een lijfrente financieel een stuk interessanter. Er is dan wel ook een groter risico om een deel van de inleg kwijt te raken. Maar in ruil daarvoor is er ook meer kans om een hoger rendement te verkrijgen, en een (veel) hoger eindkapitaal. Dit is vergelijkbaar met het beleggen in fondsen.

De streefdatum

Uiteindelijk is het mogelijk om het lijfrenteproduct weer uit te laten keren op een streefdatum. De beste manier om de streefdatum vast te stellen, is door deze gelijk te stellen aan de datum waarop je AOW-gerechtigd bent. Het mag ook maximaal vijf jaar eerder of later zijn. Bij het bereiken van de streefdatum wordt de rekening gedeblokkeerd en is het mogelijk om het opgebouwde pensioeninkomen op te nemen. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf een tijdelijke of levenslange uitkering te kopen. Ook hier zijn weer regels aan verbonden, dus is het goed om van tevoren de regels door te nemen.

Belastingen en pensioengat

Het slim beleggen van je lijfrente is dus een goede manier om het pensioengat te dichten. Aanvullend pensioeninkomen opbouwen aan de hand van bancaire lijfrente wordt zelfs gestimuleerd door de overheid. Bij de inkomstenbelasting zijn er daardoor verschillende belastingvoordelen. Zo is de inleg tot een maximumbedrag aftrekbaar in Box 1. Verder is het niet nodig om vermogensbelasting te betalen in Box 3 over het bedrag dat over het jaar waarover je aangifte doet op je spaarrekening staat. Uiteraard is het ook mogelijk om een bestaand lijfrenteproduct over te sluiten naar een andere dienstverlener, zoals Evi van Lanschot. Dit heet waardeoverdracht en is weer aan bepaalde belastingvoorwaarden gekoppeld. Het is daarom niet verkeerd om eens met een fiscaal specialist of met vermogensbeheerder te overleggen over de fiscale aspecten van lijfrentes.

Foto: Unsplash