Jeffrey Taylor, beheerder van het Invesco Euro Equity Fund, vindt dat Europese aandelen het door het aanhoudende pessimisme enkel beter kan doen dan verwacht. Hij kiest bovendien voor enkele weinig voor de hand liggende sectoren zoals bank- en olie-aandelen. Bij beleggers overheerst nog steeds scepticisme als het over de Europese aandelenmarkten gaat. Taylor ziet verschillende redenen daarvoor. “Beleggers stellen zich vragen bij de zwakke wereldwijde en Europese groei, de politieke onzekerheid onder andere in Spanje en het Verenigd Koninkrijk, de deflatie die maar niet lijkt te verdwijnen en de winstgroei bij bedrijven.” Daarnaast stelt de beheerder vast dat de waardering tussen goedkope en dure aandelen in Europa nog maar zelden zo groot is geweest. “Beleggers betalen zich blauw voor kwaliteit zoals Nestlé of AB Inbev bijvoorbeeld. Deze kwaliteit noteert gemiddeld tegen 7 keer de boekwaarde terwijl aandelen uit sectoren die de voorbije jaren werden gemeden slechts tegen 1 keer de boekwaarde noteren.”
Beter dan verwacht
Taylor schat de toekomst niet zo negatief in. “De realiteit ziet er minder slecht uit dan de algemene perceptie terwijl extreme waarderingen de prelude is voor een grondige sectorrotatie.” Hij ziet de Europese economie veel beter presteren dan de zeer lage marktverwachtingen dankzij de pro-actieve ECB, hogere kredietgroei, een herstel van de investerings- en consumptie-uitgaven en structurele hervormingen. De Invesco-beheerder ziet ook licht op het einde van de tunnel wat de bedrijfswinsten betreft en vindt dat analisten te negatief zijn. “De eerdere verzwakking van de euro begint nu echt haar vruchten af te werpen, net als de lage rentekosten en de goedkopere olieprijs. En in sommige landen valt de belastingvoet terug. Ten slotte kan er een stevige operationele hefboom ontstaan wanneer de marges zoals nu vrij laag zijn.”
Verrassende keuze voor bank- en olie-aandelen
Taylor kiest dan ook resoluut voor de sectoren die het de voorbije jaren niet onder de markt hebben gehad: energie, financials en telecom. Hij is tevens overwogen in de perifere landen van Europa zoals Italië, Spanje en Portugal. Hij verwacht een herstel van de olieprijs omdat de balans tussen vraag en aanbod stilaan weer in evenwicht is. Grotere oliemaatschappijen zijn mee gedaald met de olieprijs maar zijn te goedkoop geworden gezien hun sterke balansen, stipuleert Taylor. Banken zijn dan weer goedkoper geprijsd in vergelijking met de markt dan ten tijde van de financiële crisis en de eurocrisis van eind 2014. Dit terwijl de kapitaalbasis sterker is, er veel liquiditeiten zijn en de druk van de wetgever misschien haar piek heeft bereikt. “Velen verliezen ook uit het oog dat de bankwinsten uit veel meer bestaan dan alleen de rentemarge.” Wat telecom betreft stelt de beheerder vast dat de wetgeving nu veel minder strikt is geworden en dat er weer groei in de sector valt te bespeuren. “Een rerating van de hele sector dringt zich dan ook op.”