Jeremy Siegel Soms lullen analisten wel eens uit hun nek. Zo zei de bekende Jeremy Siegel eerder deze week dat we nog maar in het begin zitten van een nieuwe stijging op de aandelenmarkt. Jesse Felder maakt echter brandhout van deze redenering. Misschien toch maar eens goed nadenken over een alternatief voor aandelen … zoals goud bijvoorbeeld. Siegel verklaarde eerder deze week dat men stilaan begint te beseffen dat spaarboekjes en obligaties niets meer opbrengen. Dit geld zal dan naar de aandelenmarkt vloeien, in het bijzonder dividendaandelen. Hierdoor staan we nog maar aan het begin van een nieuwe, langdurige stijging. Volgens Jesse Felder klopt daar echter niets van. 7 jaar van ZIRP (0% rente) heeft er al voor gezorgd dat particuliere beleggers op dividendaandelen doken als een kat op een muis. Deze grafiek laat duidelijk zien dat sinds 2011 dividendaandelen en hoogrentende producten enorm in trek zijn. Dividendaandelen vs tips goud De blootstelling aan aandelen ligt momenteel boven 30%, enkel tijdens de dotcom-crisis lag dit percentage hoger. Het grote verschil met het begin van deze eeuw is dat beleggers nu bijna volledig uit obligaties verdwenen zijn, minder dan 2,5% of de helft van tijdens de dotcom-crisis.

Wie gaat er nog aandelen kopen?

Ook de verhouding tussen aandelen en geldfondsen lag zelden zo hoog als vandaag, dit wil zeggen dat beleggers aandelen verkiezen boven cash. De vraag is dan ook waar het geld voor de aandelenmarkt nog vandaan moet komen als er zo goed als geen allocatie naar obligaties en geldfondsen meer is? Het immens vertrouwen op de aandelenmarkt is misschien wel de psychologische definitie van een manische fase, aldus Felder. In dat geval kan je maar beter goud kopen. Sinds de goudprijs $1.300 aantikte zit de prijs van het gele edelmetaal in vrije val en noteert nu rond $1.220. Maar wie koopt er nu nog goud? Om dit te begrijpen moet je weten dat:

  • Het slimme geld laag koopt en hoog verkoopt
  • Lange termijn beleggers in fysiek goud laag kopen en heel lang bijhouden

Azië: Chinese en Indiase inwoners hebben bewezen gevoelig te zijn voor prijsveranderingen, zij kopen vooral voor de lange termijn. Centrale Banken: Vooral de centrale banken van de groeilanden kopen de laatste jaren veel goud. Het zijn slimme investeerders met veel geduld. Individuele beleggers: De vraag naar fysiek goud zit dit jaar sterk in de lift. Wat we vandaag zien in tegenstelling tot de laatste jaren is dat de dips gekocht worden in plaats van de rally’s verkocht. Het slimme geld zit nu in de markt in plaats dat ze eruit willen. En de sterke handen die hun goud niet verkopen profiteren hiervan.