Steeds meer beleggers en marktexperts maken zich grotere zorgen over een zeepbel op de aandelenmarkten, door het soepele monetaire beleid van centrale banken. Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, is het hier echter niet mee eens.

De Federal Reserve heeft reeds honderden miljarden dollars in de Amerikaanse economie gepompt. Volgens Powell zijn deze maatregelen echter noodzakelijk voor de economie. De kritiek dat deze enorme geldhoeveelheid zorgt voor het opblazen van een gevaarlijke activa-zeepbel, legt Powell naast zich neer.

Beleggers anticiperen volgens Powell vooral op de verwachting van een sterk en succesvol economisch herstel. Landen wereldwijd zijn volop aan het vaccineren, waardoor de hoop wordt aangewakkerd dat we de Covid-19 pandemie eindelijk achter ons kunnen laten.

Jerome Powell stelt:

Het monetaire beleid is één van de drijvers, maar zeker niet de belangrijkste.

Zeepbel

De voorzitter van de centrale bank beantwoorde de vragen van Republikeinse senatoren die vrezen dat de combinatie van door de Fed aangekochte activa, een potentiële economische boom en de goedkeuring van een nieuw groot stimuluspakket de activaprijzen tot onhoudbare niveaus kan opdrijven en de inflatie kan aanwakkeren.

Powell zei echter dat de focus moet blijven liggen op het economische herstel dat ongelijkmatig verloopt en verre van volledig is. De economie zal de hulp van de centrale bank nog enige tijd goed kunnen gebruiken om weer op het niveau van voor de pandemie te staan.

Republikeins senator Pat Toomey besluit:

Of het nu GameStop, bitcoin, vastgoed of grondstoffen zijn, de prijs van activa stijgen ongekend sterk en er zijn tekenen van een potentieel hogere inflatie.

Bron: Reuters

Foto: iStock

Reacties