Jim Rickards Centrale banken zullen er alles aan doen om inflatie te krijgen, zegt analist en expert van de goudmarkt Jim Rickards. Wanneer ze uiteindelijk zullen slagen in hun opzet, zal de goudprijs stijgen. Op termijn is er dus maar een mogelijke richting voor het gele edelmetaal. Iedere centrale bank in de wereld wil inflatie en geen enkele centrale bank komt nog maar in de buurt van de inflatiedoelstelling. Dit betekent dat ze zullen blijven vechten om inflatie te creëren. Met andere woorden, het monetaire beleid zal soepel blijven. John Mauldin zegt altijd dat centrale bankiers in een kamer worden gestopt waar ze gebrainwashed worden dat deflatie het ultieme monster is van de financiële markten. Deflatie vergroot de waarde van schulden. In een wereld vol schulden is deflatie als een olifant in een porseleinenkast. Bij inflatie wordt het gemakkelijker om schulden af te betalen. Stel dat je €100 schulden hebt en een inkomen van €20. Dan duurt het in principe 5 jaar om je schulden af te betalen. Bij 10% inflatie heb je in het 2e jaar €22 inkomen, het 3e jaar €24 en het 4e jaar €27. Zo duurt het maar iets meer dan 4 jaar om de schulden van €100 af te betalen in plaats van 5. Bij deflatie gebeurt net het omgekeerde. Daar daalt het inkomen van €20 naar €18, naar €16, … zo duurt het veel langer om die €100 schuld af te betalen. Dat is de reden waarom centrale banken deflatie willen mijden als de pest.

Ook negatieve rentevoeten zijn gunstig voor de goudprijs

Tot op heden is er totaal nog geen sprake van inflatie. Centrale banken zullen dan ook nog veel meer moeite doen om hun doelstelling te bereiken. En de geschiedenis leert dat centrale banken altijd slagen in hun opzet. Wanneer dat gebeurt, zal goud dienen als indekking tegen stijgende prijzen. De lage rentevoeten zorgen er ook voor dat de opportuniteitskost van goud daalt. Goud brengt niets op in tegenstelling tot obligaties die wel een renteopbrengst genereren. Maar met lage en zelfs negatieve rentevoeten, speelt dat voordeel niet langer. Jim Rickards raadt dan ook aan om minstens 10% van je portefeuille te investeren in goud. De enige richting waarin de goudprijs nog kan evolueren, is namelijk naar boven. Bron: CNBC

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!