Al eerder is aangetoond dat de goudprijs zich steeds minder aantrekt van de beweging van de dollar en de rentewijzigingen van de Fed. Er zijn andere factoren die de goudprijs in beweging zetten, waarbij ‘vraag en aanbod’ steeds meer invloed krijgt op de goudprijs.

goudprijs

Maar dit is volgens Rickards niet dé reden waarom goud in de toekomst voor $10.000 per troy ounce over de toonbank zal gaan. Jim houdt er een interessante rekensom op na waarmee hij uitkomt om 10 ruggen voor een ounce goud.

Berekening goudprijs bij goudstandaard

Jim berekende dat de M1 geldhoeveelheid van de Verenigde Staten, Europa, China en Japan bij elkaar opgeteld voor 70% deel uit maakt van het wereldwijde ‘bruto nationaal product’. Dit is omgerekend zo’n $24 biljoen.

De officiële goudvoorraad in de wereld is ongeveer 33.000 ton. Daarbij wordt goud in bezit van particulieren niet meegerekend daar dit geen deel uitmaakt van de in omloop zijnde geldhoeveelheid. Volgens Rickards dient bij een goudstandaard 40% van de het in omloop zijnde geld door goud gedekt te worden. Ook in de geschiedenis werd in de meeste gevallen een goudstandaard gevoerd met een dekking van 40% van het geld.

Welnu, om 40% van $24 biljoen te dekken met 33.000 ton goud, zou 1 troy ounce goud een waarde moeten krijgen van $9.000. Dat is nog steeds $1.000 minder dan de voorspelling van Rickards. Dit is een marge dat Jim al heeft ingecalculeerd daar hij verwacht dat tussen nu en de tijd dat de goudstandaard geïntroduceerd zal worden, er nog een berg met cash geprint zal worden door centrale banken.

Hoewel de tendens heerst dat een goudstandaard oubollig en achterhaald is, zijn er wel degelijk redenen om aan te nemen dat eerder vroeger dan laat een goudstandaard zijn herintrede zal doen.

Waarom anders houden centrale banken goudreserves aan? Het IMF, de Verenigde Staten, Europa – allemaal houden ze goud aan op de balans. Waarom zijn er landen als Rusland en China zo hevig goud aan het hamsteren? Zij weten iets wat wij schijnbaar niet weten. Hoewel dergelijke feiten geen geheim kunnen blijven, zal de media er in alle talen over blijven zwijgen.

Op een dag zal er een trigger zijn dat een opening zal bieden voor de herinvoering van de goudstandaard. Wereldwijd lopen spanningen op en begint het wereldtoneel steeds sneller te veranderen. Donald Trump en de Brexit zijn degelijke voorbeelden. Conflicten rond het Midden Oosten blijven verder escaleren. Spanningen rond de Chinese wateren lopen op. Europa lijkt in grote verdeeldheid te komen. De verkiezingen staan voor de deur in Duitsland, Frankrijk en Nederland waar populistische partijen steeds machtiger worden.

Zoals Jim Rickards illustreert: “De druk op de berg met sneeuw neemt toe totdat het laatste sneeuwvlokje de hele lawine doet oplaaien. Welk sneeuwvlokje weet niemand, maar duidelijk dat het niet meer rustig sneeuwt, maar eerder stormt, dus wees voorbereid“.

Bron: The Crux

5 redenen waarom je NU goudmijnaandelen moet kopen

  • Sinds 2016 zitten goudmijnaandelen in een nieuwe stierenmarkt!
  • De vorige stierenmarkt in goudmijnaandelen duurde 1.142 dagen. Vandaag zijn we maar 400 dagen ver.
  • De vorige stierenmarkt ging +1.355%, vandaag staan we ‘slechts’ 120% hoger.
  • MAAR: Goudmijnaandelen waren nog nooit zo goedkoop.
  • DUS: Goudmijnaandelen staan voor hun grootste stijging ooit!

Wacht géén dag langer om goudmijnaandelen te kopen: LEES MEER