Voor de vaste lezers van Slim Beleggen moeten we Jim Rickards niet meer voorstellen. Hij is een fondsenbeheerder, overheidsadviseur en vooral de laatste jaren bekend als besteller auteur van diverse boeken over het monetaire systeem. Volgens Jim Rickards is de wereld nu op weg naar … wereldgeld.

Epoch Times had een interview met Rickards naar aanleiding van zijn nieuwste boek “The New Case for Gold” over de aanstaande hervormingen van het monetaire systeem en de rol die China daarin zal spelen. Volgens Rickards hebben de centrale banken ten tijde van de financiële crisis alles gedaan wat nodig was. Zonder interventie zouden we een herhaling van de Grote Depressie hebben gezien, misschien zelfs erger. Maar het probleem nu is dat de situatie nog steeds niet genormaliseerd werd.

Hij vraagt zich dan ook af wat er bij de volgende crisis zal gebeuren?

Dat er een volgende crisis komt, staat vast. Er volgt steeds een crisis om de 5 tot 9 jaar. We hadden zwarte maandag in oktober 1987 waarbij de Dow Jones 22% daalde op 1 dag! Dit komt overeen met een daling van 4.000 bij de huidige stand van de Dow Jones. Een daling van 400 punten is al voorpaginanieuws, laat staan 4.000 punten.

Wereldgeld zal voor centrale banken de enige uitweg zijn

7 jaar later was er de Mexicaanse Peso-crisis, 3 jaar later de Azië-crisis en de het faillissement van Long Term Capital Management (LTCM) waarbij de financiële markten op enkele uren van een totale implosie stonden. Daarna volgde de dotcom-crisis van 2000 en de financiële crisis met Lehman Brothers en AIG in de hoofdrol in 2007/08, waarbij we ons opnieuw op enkele uren van ruilhandel begaven, aldus Rickards. Hoe lang zal het nog duren tot de volgende crisis? Dit is niet meer veraf en de centrale banken staan dan met de rug tegen de muur. ‘Wat gaan ze doen?’, vraagt Rickards zichzelf af. Opnieuw $4 biljoen printen is een mogelijkheid, maar kunnen ze dat zonder het vertrouwen van de markten te verliezen?

Goud zal in elk scenario stijgen

Rickards verwacht dan ook dat het IMF wereldgeld zal invoeren bij de volgende crisis via zijn Special Drawing Right (SDR’s). Ze zullen de financiële markten overspoelen met SDR’s. Het zou zelfs kunnen werken omdat slechts weinig mensen echt begrijpen hoe SDR’s werken. Het kan iedereen omver blazen. In het beste geval zullen SDR’s voor inflatie zorgen, in het slechtste geval zal men het vertrouwen verliezen na de zoveelste truc om het systeem draaiende te houden. In beide gevallen zal de goudprijs als een raket omhoog schieten, zegt Rickards. Rickards verwacht ook dat de wereldleiders zullen samenkomen en een nieuw financieel systeem op poten zullen zetten, zoals gebeurde in Bretton Woods. Hij verwacht niet een of andere goudstandaard, maar wel dat goud een grotere rol zal spelen in het systeem. Maar eerst hebben we daar een nieuwe crisis voor nodig.

Eenvoudig en goedkoop fysiek goud kopen

Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 100 gram, met terugkoop garantie en tegen de scherpste prijs. Opslag apart op naam en volledig verzekerd.

Check ook de GOUD SALE waarin geregeld goudbaren tegen spotprijs worden aangeboden!