Jim Rogers gelooft in China en Rusland De beslissing van het VK om uit de Europese Unie te stappen, zal tot een ergere economische crisis leiden dan in 2008 liet de bekende belegger Jim Rogers optekenen op Yahoo Finance.  Jim Rogers houdt geen blad voor de mond: “Het zal de ergste berenmarkt zijn die u in uw leven zal zien.” 2008 is er volgens hem gekomen door te veel schulden. “Vandaag liggen de schulden nog vele malen hoger”, waarschuwt hij. “Amerikaanse aandelen bijvoorbeeld gaan al 18 tot 24 maanden zijdelings en een dergelijke zijdelingse bewegingen hebben altijd tot erge dingen geleid. Ik zie aandelen nog een flink pak lager gaan.”

Verenigd Koninkrijk

Rogers verwacht ook dat het Vereningd Koninkrijk uit elkaar zal vallen. “Schotland zal eruit willen stappen en het geld dat ze verdienen uit olie willen meenemen, ook Noord-Ierland zal in de EU willen blijven. Daarenboven zal Londen het hard te verduren krijgen want veel financiële instellingen zullen activiteiten uit de stad weghalen en verhuizen naar continentaal Europa.” Hij wijst er daarenboven op dat het VK reeds heel wat buitenlandse schulden heeft en problemen heeft met zijn handelsbalans en begroting. “Ik verwacht niet direct een ineenstorting van de Britse economie maar op langere termijn zien de vooruitzichten er heel slecht uit.”

Het ergste scenario is dat het pond verdwijnt en England een soort Spanje, Polen of Italië wordt.

Jim Rogers: ‘euro kan nog lager’

Rogers short vandaag Amerikaanse aandelen maar hij is long Chinese aandelen en landbouwgrondstoffen. “Deze laatste kunnen het goed doen wat er ook moge gebeuren. Er staan gevaarlijke tijden voor de deur, ik hoop dat ik de bal niet mis sla.” eurusd Hij rekent er ook op dat de euro het heel slecht zal doen, zelfs tegenover het pond, omdat de fundamenten van de EU mogelijk in gevaar komen. Sommige landen zouden er immers ook voor kunnen kiezen om de deur van de EU dicht te doen. Rogers is long op de Amerikaanse dollar en minder negatief tegenover de yen en de Zwitserse frank. “Er blijven nog weinig goede munten over aangezien de meeste kapot zijn gemaakt door politici.”