Jim Rogers crisis

Jim Rogers heeft soms vreemde ideeën over de financiële wereld, maar tot op heden krijgt hij steeds gelijk. Volgens Rogers gaan we dan ook verbaasd zijn bij een nieuwe crisis: “The next time the world comes to an end, it’s going to be a bigger shock than we expect.”

Volgens Jim Rogers zal China bij de volgende crisis een belangrijke rol spelen. Echter niet zoals we tijdens de vorige crisis hebben gezien. China heeft sinds de Grote Recessie enorm veel schulden opgestapeld en zal deze keer de wereld niet komen redden. En …, zegt Rogers, in tegenstelling tot het westen is China wél bereid om slechte investeringen failliet te laten gaan.

Het zal een schok worden wanneer de domino’s vallen, ook in China. Maar het zal goed zijn voor China en de wereld om de vergissingen uit het verleden recht te zetten. Hierdoor zal de volgende crisis wel groter worden dan iedereen verwacht. Jim Rogers ziet vooral 3 grote munten overleven:

  • De Amerikaanse dollar
  • De Japanse yen
  • De Zwitserse frank

Alle andere munten zullen dalen. Dit betekent dat het pond, de euro en de yuan allemaal zullen verzwakken.

In tijden van crisis kijkt men vooral naar de dollar. De dollar kan zelfs een bubbel worden.

Dit betekent niet per se slecht nieuws voor goud. In het verleden is al bewezen dat goud en de dollar samen kunnen stijgen. In tijden van paniek vluchten beleggers naar veilige havens. De dollar is een veilige haven en  goud is een veilige haven. Rogers zelf koopt geen goud en geen dollars, maar hij heeft er genoeg, aldus de marktgoeroe. Veel beleggers, zoals Stanley Druckenmiller en Jeffrey Gundlach, waarschuwen al een tijdje voor een nieuwe crash van de aandelenmarkt.

Toch maken de indices nog nieuwe all-time highs. Dat komt volgens Rogers omdat beleggers wel weten dat een nieuwe berenmarkt in aantocht is, maar ze willen toch nog die laatste rit meepakken. De lage rente zorgt voor weinig alternatieven en er is druk om toch maar te blijven zitten. Ten slotte kan je volgens Rogers nog gemakkelijk short gaan op Europa, want het zal nog erger worden.

Je kan ook short gaan op Groot-Brittannië omdat het ook daar nog erger zal worden. Maar de grootste short ziet hij toch vooral in de Verenigde Staten. Alle markten in de wereld corrigeerden al … behalve de VS.

Bron: Zerohedge

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!