De jobcreatie in de Verenigde Staten vertraagde aanzienlijk in juli, te midden van een heropleving van nieuwe Covid-19 besmettingen. Volgens verschillende marktdeelnemers is dit duidelijk bewijsmateriaal dat het herstel van de economie wankelend was.

De vertraging van de jobcreatie van vorige maand deed zich in alle sectoren, met uitzondering van de overheid, voor. Het grootste deel van nieuwe arbeidsplaatsen was op te tekenen in restaurants en bars.

Door de zwakkere cijfers wordt de druk op het Witte Huis en het Congres opgevoerd om tot een akkoord te komen over een nieuw hulppakket. Er is echter nog steeds geen eensgezindheid over de grootte van het nieuwe pakket.

De wekelijkse werkloosheidsuitkering van $600 verliep op 31 juli. Hiernaast konden duizenden bedrijven rekenen op steun van de overheid om de lonen van hun werknemers te betalen.

Chris Rupkey, hoofdeconoom bij MUFG stelt:

Er kan geen duurzame economische groei zijn als het land blijft worstelen met een verpletterend gewicht van de massale werkloosheid.

Miljoenen werklozen

Het werkloosheidscijfers is gedaald van 11,1% naar 10,2%. Het percentage is echter naar beneden toe vertekend omdat er mensen zijn die zichzelf ten onrechte kwalificeren als “werkend maar afwezig”.

Het Bureau van Statistiek van de Arbeid, dat het rapport opstelde, schatte dat het werkloosheidscijfer zonder deze fout 11,2% zou zijn geweest.

Midden juli ontvingen er minstens 31,3 miljoen mensen een werkloosheidsuitkering. Democraten en Republikeinen proberen een overeenkomst te sluiten over een nieuw stimuluspakket voor de werkende Amerikanen.

Terwijl er aanvankelijk werd uitgegaan van een V-vormig herstel, hebben verschillende economen deze voorspelling al bijgesteld naar een eerder W-vormig herstel.

Bron: Reuters

Foto: iStock