John Kerry, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, had een waarschuwing voor de leiders van grote oliebedrijven. De boodschap ging als volgt: “Omarm schone energie of raak achterop op diegene die dit wel doen.”

Kerry, die op dit moment een speciaal gezant is van president Joe Biden voor het klimaat, drong er bij de olie- en gasindustrie op aan om verandering toe te juichen. Hij benadrukt dat het essentieel is om te investeren in oplossingen voor schone energie zoals bijvoorbeeld groene waterstof.

Europese oliemaatschappijen zijn, veel meer dan hun Amerikaanse rivalen, bezig zich af te keren van fossiele brandstoffen. BP, Shell en Total hebben reeds toegezegd de uitstoot van broeikasgassen door hun eigen activiteiten tegen 2050 tot nul te zullen terugbrengen.

ExxonMobil, Chevron en andere Amerikaanse oliegiganten investeren dan wel meer in koolstofopvang en biobrandstoffen. Ze zijn echter niet van plan om hun volledige bedrijfsactiviteiten op de schop te nemen.

Kerry stelt:

De bedrijfsleiders van Big Oil moeten uitzoeken om in plaats van een olie- of gasbedrijf een energiebedrijf te worden.

Schone olie?

Topmedewerkers uit de olie-industrie verzetten zich echter tegen het idee dat zij afscheid moeten nemen van olie en aardgas.

Volgens Vicky Hollub, CEO van Occidental Petroleum, is het niet juist om fossiele brandstoffen volledig te laten verdwijnen. Hollub denkt dat het belangrijk is om te spreken over het elimineren van de uitstoot, waardoor er schone olie ontstaat. Volgens Hollub is dit wat de wereld nodig heeft.

Occidental investeert zwaar in koolstofopvang en -opslag. Bij dit proces worden de schadelijke broeikasgassen opgevangen voordat deze de planeet kunnen schaden. De huidige technologieën zijn echter nog zeer duur en moeilijk op te schalen.

Bron: CNN

Foto: iStock