De kansen op een nieuwe handelsdeal tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk worden steeds kleiner. Op vrijdag zei de Britse premier Boris Johnson dat het Verenigd Koninkrijk zich moet voorbereiden op een no-deal Brexit tenzij er een fundamentele verandering zou komen in de aanpak van de Europese Unie.

Een no-deal Brexit zou chaos veroorzaken in de bevoorradingsketen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Dit zou de economische klap door de Covid-19 pandemie nog kunnen verergeren.

Op de Brexit-top van donderdag stelde de Europese Unie een ultimatum. De groep zei dat ze bezorgd waren over een gebrek aan vooruitgang en riep Londen op om toe te geven op belangrijke knelpunten of er zou op 1 januari effectief een breuk komen in de banden tussen de 2 economieën.

Boris Johnson wilt echter niets weten van toegevingen en zegt dan ook dat het Verenigd Koninkrijk zich moet voorbereiden op een no-deal scenario.

De Britse premier stelt:

Met het volste vertrouwen bereiden wij ons voor op een no-deal scenario. We zullen floreren als een onafhankelijke vrije handelsnatie, die haar eigen wetten controleert en vastlegt.

Sprankeltje hoop

Johnson laat de deur voor een nieuwe handelsovereenkomst echter nog steeds op een kier. Wanneer de Europese Unie het roer omgooit en het Verenigd Koninkrijk een beter deal aanbiedt, kan er toch nog een overeenkomst gesloten worden.

De Europese Unie zei dat ze zullen blijven streven naar een handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk, maar niet tegen elke prijs. Hun belangrijkste onderhandelaar, Michel Barnier, zal volgende week naar Londen gaan om de onderhandelingen op te drijven.

Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland, vat de top samen:

We zagen in de afgelopen dagen licht aan het einde van de tunnel, maar ook schaduwen.

Bron: Reuters

Foto: iStock

Reacties