Jongeren vinden steeds makkelijker de weg naar de beurs. Door de Covid-19 pandemie werden de meeste ontspanningsmogelijkheden gesloten. Om toch een tijdverdrijf te hebben, gingen ze hun geluk beproeven op de beurs.De Britste toezichthouder waarschuwt wel dat deze “beleggers” in hun zoektocht naar hoge rendementen, steeds meer risico’s nemen.

De Britse Financial Conduct Authority publiceerde een onderzoek waaruit bleek dat een nieuwe, jongere groep consumenten steeds meer betrokken raakt bij beleggingen met een hoger risico. De vlucht naar de beurs van deze jonge beleggers is deels ingegeven door nieuwe beleggingsapps die de beurs toegankelijker maken doordat ze weinig of geen transactiekosten aanrekenen.

De financiële waakhond heeft activa als cryptocurrency, crowdfunding, forex en contracts for difference bestempeld als beleggingen met een hoger risico. CFD’s zijn een derivaat die worden gebruikt om te speculeren op de toekomstige prijs van een belegging, zonder dat de onderliggende waarde daadwerkelijk in bezit hoeft te zijn.

In het rapport wordt erop gewezen dat deze nieuwe groep vaker een beroep doet op online platforms zoals YouTube en sociale media voor kennis, advies en tips op beleggingsgebied.

Spanning

De FCA kwam tot de bevinding dat een groot deel van deze nieuwe beleggers gedreven worden door emotionele en sociale factoren. Ze vinden de spanning die gepaard gaat met speculeren fantastisch en de status die je verwerft wanneer je zegt dat je handelt op de aandelenmarkten.

Het onderzoek toonde ook aan dat deze beleggers zich niet altijd bewust zijn van het risico dat ze nemen. Meer dan de helft van de ondervraagden gaf zichzelf een risicoscore van minder dan 8 op 10.

Slechts twee op vijf van deze beleggers waren van mening dat het verliezen van een deel van hun geld een reëel gevaar vormde. Toch zei 59% van de respondenten dat een aanzienlijk verlies een enorme impact zou hebben op hun huidige of toekomstige levensstijl.

Bron: CNBC

Foto: iStock