Wie bij beleggers nog steeds denkt aan statige heren met grijs haar en rijkeluisfamilies met veel vermogen heeft de afgelopen jaren niet goed opgelet. Geld beleggen is vandaag de dag namelijk ook ‘hot’ bij jongeren die (nog) niet zo riant in de slappe was zitten. Via hun online TikTok- of Instagram-stories laten ze vol trots zien dat ze amper meer dan een chromebook nodig hebben om met beleggen winst te kunnen maken.

Profiteren van gunstig beursklimaat

Jonge beleggers die het afgelopen jaar voor de eerste keer kennis hebben gemaakt met investeren, hebben flink wind mee gehad op de effectenbeurzen. Doorgewinterde beleggers die al flink wat jaren meelopen, weten als geen ander dat de huidige opwaartse trend niet eeuwig door kan blijven gaan. Een koersval of mogelijk zelfs een stevige beurscrash ligt altijd op de loer. Op dat soort momenten is het een kwestie van tijdig weten uit te stappen om de financiële schade zoveel mogelijk te beperken.

Sociale media als tamtam

Een opvallende trend onder jongeren, is dat ze elkaar via sociale media op de hoogte houden van nieuwe investeringsmogelijkheden en de manier waarop er de meeste winst mee gemaakt kan worden. Ze laten zich daarbij vaak amper beïnvloeden door wat er in de mainstream media wordt verteld over de bedrijven waarin ze investeren.

Experts te slim af zijn

Bij sommige jonge beleggers gaat het overigens om meer dan alleen maar geld verdienen. Met hun strategieën proberen ze de gevestigde orde de loef af te steken. De kick is daarbij om te zien hoe grote hedgefondsen het onderspit moeten delven als blijkt dat de georganiseerde groep jongeren hun aandelen tegen geen enkele prijs wil verkopen op het moment dat het fonds van z’n shortpositie af wil. Enkele treffende actuele voorbeelden op dat vlak zijn de Amerikaanse aandelen AMC en GameStop.

Flinke risico’s nemen

Jonge beleggers zijn er vaak ook niet vies van om flinke risico’s te nemen. Dat doen ze onder meer via CFD-beleggen en actieve daghandel. Om dit soort activiteiten ook echt uit te kunnen voeren wordt het hen vandaag de dag wel heel erg makkelijk gemaakt. Alle handelingen kunnen namelijk gemakkelijk via bijvoorbeeld een smartphone, tablet of chromebook worden uitgevoerd. En aangezien talloze online brokers een hevige concurrentiestrijd met elkaar voeren, met als doel het binnenhengelen van nieuwe klanten, wordt de toegangsdrempel vaak bewust erg laag gehouden.

Gebrek aan kennis blijkt valkuil

De eenvoudige aanmeldprocedure bij een of meer brokers heeft helaas ook regelmatig tot gevolg dat nieuwe argeloze jonge beleggers snel hun spaargeld zien verdampen, omdat ze te weinig noodzakelijke kennis hebben om het risico van bijvoorbeeld hefboombeleggen in te schatten. Dit type ‘belegger’ kopieert vaak klakkeloos strategieën van online vrienden, zonder zich echt in de materie te verdiepen. Dat kan lange tijd goed gaan. Zeker ten tijde van een opstuwende beurs. Maar wordt een keerpunt bereikt, dan zullen velen van hen helaas ontdekken dat ze zichzelf niet goed voorbereid en ingedekt hebben, waardoor hun opgebouwde papieren vermogen hoogstwaarschijnlijk weer snel als sneeuw voor de zon zal verdwijnen.