Het nieuwe puntenstelsel heeft de dynamiek van de vastgoedmarkt in Nederland behoorlijk veranderd. Het doel ervan mag dan zijn om de betaalbaarheid van huurwoningen te verbeteren en huurders te beschermen tegen te hoge huurprijzen, in de praktijk kan dat wel eens behoorlijk gaan tegenvallen stelt Joshua Camera, oprichter van PEX Real Estate, op zijn LinkedIn-profiel. Daar wilden we het onze van weten, gelukkig maakte hij even tijd voor ons vrij tijdens zijn vakantie in Dubai. 

“Die huurmaatregelen resulteren vooral in een verschuiving van verhuur naar verkoop, de rendabiliteit van het verhuren van woningen is onder het nieuwe stelsel gewoon te laag. Daarnaast zullen investeerders zich gaan richten op andere segmenten van de vastgoedmarkt, zoals commercieel vastgoed, waar de impact van het puntenstelsel minder voelbaar is,” duidt Joshua Camera als ervaren vastgoedondernemer en projectontwikkelaar.

Ook hij heeft zijn blik inmiddels ver buiten Nederland gericht.

Do buy in Dubai

“Nu het de moeite haast niet meer loont om duurzame, en daarom ook dure, projecten te realiseren voor de verhuur, is het tijd om te kijken naar nieuwe, interessantere opties. Dat is een eenvoudige rekensom,” aldus Joshua Camera.

“Als ondernemer kijk ik natuurlijk altijd naar mogelijkheden, dat staat nooit uit. Ik kom al jaren in Dubai en natuurlijk heb ik me verdiept in de vastgoedmarkt daar. Ik heb gezien hoe de markt instortte en ook hoe vorig jaar een hoogtepunt werd bereikt. Dus toen ik, tijdens mijn vakantie, hoorde dat er een gloednieuw vliegveld gebouwd wordt met 400 gates en capaciteit voor 260 miljoen passagiers per jaar, greep ik mijn kans en heb ik een aantal appartementen gekocht.” Met een knipoog voegt hij eraan toe: “Terwijl de rest van het gezin lekker aan het afkoelen was in het zwembad.”

“Het gebouw waar de appartementen onderdeel van uitmaken is zo ontzettend indrukwekkend, niet te vergelijken met Nederland. Ik zag een kans en ik greep hem. Dat is de ondernemer in mij,” lacht Joshua Camera. “Ik kan nooit stilstaan, wil altijd vooruit en af en toe neem ik graag een beetje risico. Helemaal nu in Nederland het leggen van elke steen een struggle is door alle nieuwe wet- en regelgeving en niet te vergeten alle vertragingen rondom de bouw.”

Wat hij van plan is met de appartementen, is nog niet duidelijk.

Bye bye buy-to-let

“Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik ga doen met de nieuwbouwappartementen. Misschien ga ik ze verhuren, of toch verkopen. Ik heb natuurlijk ook geen idee wat de vastgoedmarkt in Dubai gaat doen. Wat ik wel weet is dat ik klaar ben met buy-to-let-vastgoed in Nederland. Het is wat mij betreft de moeite niet meer waard.”

“En ja, dat vind ik ontzettend jammer. Het is echt een van mijn passies om van niets iets te maken, om duurzame oplossingen te realiseren in dichtbevolkte gebieden, maar het is gewoon niet meer rendabel. Niet voor de verhuur in elk geval,” nuanceert Joshua Camera zijn woorden. 

“Een kwalijke zaak want we kunnen in Nederland elke nieuwe, of verbeterde huurwoning hard gebruiken lijkt me.  En met de zeker op handen zijnde verschuiving van huur naar koop zal de druk op de markt alleen maar toenemen,” denkt Joshua Camera. “Het nieuwe puntenstelsel gaat dat echt niet veranderen, het is een druppel op de gloeiende plaat. Symboolpolitiek.”

“Kijk, ik heb de wijsheid natuurlijk ook niet in pacht, maar investeren in het buitenland, in vakantiehuizen, of zoals ik nu heb gedaan in appartementen in Dubai, is in ieder geval weer wat anders. De dynamiek daar is heel anders en diversificatie is natuurlijk altijd een goed idee.”

“Bovendien is het een leuk nieuw avontuur, want zoals ik al zei: ik ben een ondernemer, dus we blijven altijd gas geven en doorgaan.”