recessie

De kans dat de Amerikaanse economie de komende 12 maandenin een recessie duikt is volgens JP Morgan, dat zich baseert op een eigen indicator, sinds 2008 nooit groter geweest. 

“Onze favoriete macro-economische indicator om een recessie voor de komende 12 maanden te voorspellen is van sinds 5 mei van 30% tot 36% gestegen,” schrijft JP Morgan-econoom Jesse Edgerton. “Het is de tweede keer op een week tijd dat de indicator een nieuw hoogtepunt neerzet.”

Deze door JPMorgan ontwikkelde indicator houdt rekening met verschillende economische cijfers zoals onder meer het sentiment bij consument en industrie, autoverkopen, werkloosheid en bouwvergunningen. Zoals u kunt zien hieronder is een forse stijging ervan altijd uitgemond in een recessie. De indicator heeft vandaag wel nog een stukje te gaan.

recessie1

Risico op recessie

De recente stijging van de indicator is er gekomen na het ontgoochelend werkgelegenheidsrapport voor mei. Jesse Edgerton van JPMorgan onderstreept wel dat de gecreëerde arbeidsplaatsen geen deel uitmaken van de intern ontwikkelde indicator. De werkloosheidsgraad (die van 5% naar 4,7%) zit er wel in. Interessant is dat een lage werkloosheid als een onheilspellend gegeven kan worden beschouwd.

“De werkloosheidsgraad komt op twee manieren in het model,” legt Edgerton uit. “Enerzijds gebruiken we ze als een indicator op korte termijn. De daling van het percentage zorgt ervoor dat het risico op een recessie op korte termijn is teruggevallen. Anderzijds is de werkloosheidsgraad een van de beste indicatoren om een recessie op middellange termijn te voorspellen. Het risico van een oververhitting van de economie op middellange termijn is toegenomen en verhoogt het zogenaamde ‘background risico’ van een recessie.”

Vandaar dat in de grafiek de oranje lijn (risico’s op korte termijn) achterblijft tegenover de blauwe lijn, die meer voorspellende kracht heeft op middellange termijn. “Inderdaad, recessies beginnen wanneer alles goed gaat, en wanneer alle tekenen stilaan op rood staan, zitten we reeds in een economische achteruitgang,” besluit Edgerton.