Op 31 december loopt de transitieperiode van het Verenigd Koninkrijk af en verlaten zij de Europese Unie voorgoed. De tijd dringt dus om een nieuwe handelsovereenkomst te sluiten zodat er geen chaos ontstaat aan de grenzen. Volgens anonieme bronnen lijken de onderhandelingen echter muurvast te zitten.
Beide partijen hebben elkaar ervan beschuldigd niet bereid te zijn om compromissen te sluiten over belangrijke kwesties. Het Verenigd Koninkrijk is van mening dat de Europese Unie niet begrijpt dat zij de soevereiniteit over haar eigen zaken en toekomst nodig heeft. De EU vindt echter dat zij alles in het werk moeten stellen om de integriteit van haar interne markt te beschermen.
De Britse premier Boris Johnson maakt zich klaar om deze week persoonlijk naar Brussel af te reizen voor een ontmoeting met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Men hoopt dat een persoonlijk gesprek tussen de twee leiders zal helpen om de impasse op te lossen.
Johnson waarschuwde wel dat de gesprekken niet vlot verlopen en dat de onderhandelingen nog zeer moeizaam zullen zijn. Hij stelt:
Als ik eerlijk moet zijn, ziet het er op dit moment erg moeilijk uit.
Wat denken analisten?
De meeste analisten denken dat het zeer moeilijk wordt om nog een akkoord te sluiten voor 31 december. Elke overeenkomst die door de onderhandelaars wordt bereikt, moet nog door het Europese Parlement worden bekrachtigd. De tijd dringt.
Niet alle analisten zijn echter somber. Steen Jakobsen, CIO bij Saxo Bank, begrijpt alle commotie over de huidige stand van zaken niet. Volgens hem is het niet uitzonderlijk dat de EU tot het laatste moment wacht om toch nog een akkoord te sluiten. Jakobsen denkt dat er dus nog wel wat tijd is.
Jakobsen benadrukt ook de mogelijkheid dat het Verenigd Koninkrijk en de EU de klok zouden “stilzetten”. Hierbij zouden de gesprekken gewoon verder gaan na 31 december zonder dat er echt iets is veranderd. Het Verenigd Koninkrijk heeft deze optie in het verleden echter reeds verworpen.
Bron: CNBC
Foto: iStock