De kans dat Groot Brittannië de Europese Unie verlaat zonder dat er een handelsovereenkomst is gesloten, wordt steeds groter. De onderhandelingen worden bemoeilijkt door de eis van Londen dat het land volledige autonomie krijgt over zijn plannen voor overheidssteun. Dit meldt Reuters.

Het Verenigd Koninkrijk verliet de Europese Unie op 31 januari. De Britse exit volgde na meer dan drie jaar van ruzie over een exit-deal sinds het referendum van 2016. Sinds de Brexit in voegen trad, hebben gesprekken over een nieuwe handelsovereenkomst weinig vooruitgang geboekt.

De vrees in Londen, Brussel en andere Europese hoofdsteden vergroot omdat een Britse exit zonder handelsakkoord nog meer economische chaos zou kunnen veroorzaken. Deze chaos zou bovenop de onrust komen die de Covid-19 crisis met zich heeft meegebracht.

Een hooggeplaatste EU-diplomaat stelt:

De kans op een deal is 50/50. Er is absoluut geen beweging geweest langs Britse zijde in de gesprekken. Als deze aanpak niet snel verandert, zullen we niet in staat zijn om op tijd een overeenkomst te sluiten.

Overheidssteun is knelpunt

De belangrijkste onderhandelaar van de Europese Unie, Michel Barnier, is dinsdag naar Londen gereisd om zijn Britste tegenhanger, David Frost, te melden dat Groot-Brittannië het onderwerp overheidssteun moet laten varen. Volgens de EU-diplomaten zal er anders geen akkoord gevonden worden.

Volgens Barnier toont Londen niet genoeg flexibiliteit en creativiteit op het gebied van eerlijke concurrentie en het oplossen van geschillen om een overeenkomst over nieuwe handelsbetrekkingen te sluiten.

De Commissie maakt zich grote zorgen dat de volgende onderhandelingsronde uiteindelijk op niets zal uitdraaien.

Barnier stelt:

Als het Verenigd Koninkrijk niet een beetje beweegt op het gebied van overheidssteun, hebben we een probleem.

Groot-Brittannië wil niet buigen

Een groot probleem voor Groot-Brittannië is dat zij niet willen toestaan dat Brussel gezag uitoefent over zijn regels voor overheidssteun. Volgens hen is dat wat de Europese Unie vraagt, in strijd is met wat het Britse volk heeft gestemd en dat zij zoiets niet zouden accepteren.

Hoge ambtenaren van Brits premier Boris Johnson zien naar verluidt slecht een kans van 30% tot 40% dat er een Brexit-handelsovereenkomst gevonden wordt.

Er is een risico op een no-deal scenario aan het einde van het jaar. De mensen moeten zich hierop voorbereiden.

Bron: Reuters

Foto: iStock