Kapitaalcontroles onmogelijk De zoekterm ‘war on cash’ explodeert bij Google. De term maakte zijn intrede sinds verschillende centrale banken negatieve rentevoeten invoeren en de roep om cash geld te verbieden steeds luider wordt. Een onderdeel van de ‘war on cash’ die nog weinig besproken wordt, zijn de potentiële kapitaalcontroles. Volgens Bill O’Neill van UBS noteert 30% van de Europese obligaties met een negatieve rentevoet. Dat wil zeggen dat diegene die geld ontlenen aan de verschillende overheden minder geld terugkrijgen op vervaldag. De ECB hanteert ook een negatieve depositorente. De dag dat banken dit gaan doorrekenen op jouw (spaar)rekening komt met de dag dichterbij. Wanneer de rentevoet op jouw (spaar)rekening negatief is, wordt het bezit van cash geld aantrekkelijker aangezien 0% rente meer is dan bijvoorbeeld -0,5%. Tot op heden is er nog niemand op een idee gekomen om cash geld te belasten. Maar ook dat nog komen.

Belasting op cash geld

Stel dat er een belasting komt van 5% per maand op cash geld. Je haalt €100 cash geld van je rekening af en stort 2 maanden later €100 terug. Dan zou het kunnen dat de bank geen €100 maar €90,25 op je rekening deponeert (€100 – 5% = 95 voor de 1e maand, 95 – 5% voor de 2e maand). Onmogelijk denk je? Dat dachten ze van negatieve rentevoeten enkele jaren geleden ook. Maar centrale banken kunnen het nog gekker maken. Wanneer er bijvoorbeeld een negatieve rentevoet geldt van -1% op je rekeningen, zou je kunnen verwachten dat de mensen hun geld massaal op een buitenlandse rekening gaan zetten. Dit moet via overschrijving want de briefjes van €500 en mogelijk €200 zijn afgeschaft en cash transacties zijn beperkt tot maximaal €5.000.

Kapitaalcontroles

Dan bestaat er natuurlijk nog altijd zoiets zoals kapitaalcontroles. Kapitaalcontroles waren er ook in Cyprus nadat het land in een diepe monetaire crisis terecht kwam. In de jaren ’60 waren er kapitaalcontroles in Groot-Brittannië waarbij men bijvoorbeeld enkel een huis kon kopen in het buitenland als men een medisch attest kon voorleggen. Het IMF schreef in 2012 al een rapport over kapitaalcontroles bij een monetaire crisis. Een rapport van de St Louis Federal Reserve over kapitaalcontroles gaat de wereld rond. Het is dus allerminst een onbekende materie voor de beleidsmakers. Onmogelijk denk je? Er is vandaag al veel mogelijk dat 10 jaar geleden onmogelijk was. Misschien zegeviert het gezond verstand van overheden en centrale banken en zal het allemaal niet zover komen. Maar een gewaarschuwd man (of vrouw) is er alvast 2 waard. Laat de war on cash geen invloed hebben op je geld.