Mocht het u nog niet opgevallen zijn, de inflatie is na jaren van afwezigheid weer aan het aantrekken. Februari 2017 tekende de hoogste inflatiecijfers op in vijf jaar tijd: 2,7 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2016. De maanden erop zullen hier niet sterk van afwijken. Wat betekent dit voor de goudprijs?

Eén van de gevolgen van een sterke inflatie is dat de ‘reële rente’ onder het 0-punt terecht komt. Dit fenomeen vindt plaats wanneer de consumentenprijsindex harder stijgt dan de nominale rente. Wanneer de reële rente negatief wordt, begint ‘angst‘ onder beleggers een rol te spelen wat de goudprijs vervolgens in de kaart speelt.

Lees hier onze GoudGids

Op onderstaande grafiek bevestigd dit. Goudaandelen bewegen in tegenovergestelde richting ten opzichte van, in dit geval 10-jaars staatsobligaties. Wanneer de inflatie laag is waardoor dit schuldpapier meer rendeert, gaat goud naar beneden. Maar wanneer de inflatie toeneemt zoals nu, gaan staatsobligaties negatief renderen waardoor investeerders meer neigen naar veilige oorden zoals goud.

goudprijs

Katalysator goudprijs

Nu met Trump aan de macht kunnen we verwachten dat de goudprijs zal blijven stijgen. Dit komt mede omdat de goedkope arbeid uit Mexico actief geweerd zal worden. Doe daarbij ook hogere importheffingen aan de grens, kosten die allemaal doorberekend zullen worden aan de klant.

Ook andere munten, waaronder de euro, zullen gebukt gaan onder lage of zelfs negatieve rente. De depositorente van de Europese centrale bank bedraagt momenteel zelfs 0,4% negatief. Ook de oudste centrale bank van de wereld, de Riksbank uit Zweden, hanteert voorlopig het beleid van negatieve rente daar er wordt gewacht op meer economische groei. Ook in Japan zien we een soortgelijk beleid gevoerd worden. De Bank of Japan liet recentelijk de kortetermijnrente onveranderd op 0,1% negatief.

Combineer dit beleid met de stijgende inflatie, dan is de rekensom simpel. Staatsobligaties leveren niets op en de gewone man met spaargeld is de dupe. Dit alles werkt een stijgende goudprijs in de hand. Het zijn dé factoren die de goudprijs in 2008 deed lanceren. Goud zal de rol van “store of capital” opnieuw gaan bekleden.

Prognose goudprijs

Het in Londen gevestigde adviesbureau Metals Focus ziet de prijs van goud nog dit jaar richting de $1475 bewegen. Niet alleen de negatieve reële rente zal de goudprijs een opkikker geven. Ook de populistische houding van Amerika en Europa zal de handel met het buitenland doen afkoelen wat de inflatie sterk in de hand zal werken. Daarnaast zal Brexit nog een lange nasleep van onzekerheid met zich meebrengen. Het zijn allemaal factoren op het hoogste niveau die gunstig zullen uitpakken voor de goudprijs.

Bron: The Crux

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!