(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is vrijdag op weg naar een rode opening. Futures op de breed samengestelde S&P 500 index noteerden circa een half uur voor opening 0,2 procent lager.

China en de VS lijken steeds verder van elkaar af te staan, de spanningen met Iran lopen op en cijfers uit China bieden geen steun.

China heeft de importheffingen voor bepaalde stalen buizen uit Amerika en de Europese Unie verhoogd. De heffingen starten op 57,9 procent voor bijvoorbeeld het Franse Vallourec, maar kunnen oplopen tot 147,8 procent voor bepaalde Amerikaanse ondernemingen, aldus het ministerie. Het Amerikaanse Wyman-Gordon Forgings gaat 101 procent betalen. De nieuwe heffingen gelden per direct.

Macro-economisch staat het nodige op de rol. Voorbeurs werd al bekend dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in mei met 0,5 procent stegen. Dat was meer dan de 0,3 procent in april, maar iets minder dan de 0,6 procent die economen hadden verwacht.

Dadelijk volgt nog de industriële productie.

Die twee cijfers waren er ook in China, en die gaven een verdeeld beeld.

De Chinese industrie produceerde in mei 5,0 procent meer. Dat was minder dan de groei van 5,4 procent in april of de 5,5 procent waarop economen hadden gerekend.

Daarentegen stegen de detailhandelsverkopen met 8,6 procent wel flink hard dan de 7,2 procent in april.

Na de openingsbel zijn er in de VS nog de bedrijfsvoorraden en het voorlopige consumentenvertrouwen.

Olie noteerde vrijdag lager, na de prijssprong van donderdag, toen twee tankers in de Golf van Oman werden getroffen door vermoedelijk een aanval. De VS verdenken Iran, maar Teheran ontkent.

Een juli-future West Texas Intermediate noteerde vlak op 52,26 dollar, terwijl voor een augustus-future Brent 61,48 dollar werd betaald, een stijging van 0,3 procent.

Het Internationaal Energie Agentschap liet vanochtend weten dat een afkoeling van de wereldeconomie in 2019 een tragere groei van de vraag naar olie tot gevolg zal hebben. Reden voor het Agentschap om haar raming te verlagen van een groei van 1,3 miljoen vaten per dag naar 1,2 miljoen vaten.

De euro/dollar noteerde op 1,1235. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1277 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Broadcom heeft het afgelopen kwartaal een hogere aangepaste winst en omzet geboekt, maar waarschuwde voor uitdagende marktomstandigheden. “We hebben in het tweede kwartaal volgens plan gefunctioneerd”, zei CEO Hock Tan. “We zien momenteel een brede vertraging in de vraag, die wordt gedreven door de aanhoudende geopolitieke onzekerheden, evenals de gevolgen van de exportbeperkingen van onze grootste klanten”, voegde hij toe.

Verschillende grote banken verlaagden al het koersdoel voor Broadcom en het aandeel opent vermoedelijk circa 9 procent lager. Ook sectorgenoten staan onder druk. Intel levert 2 procent in en AMD ruim 2 procent.

Online platformen zoals Google, Twitter en Facebook hebben enige vooruitgang geboekt op het gebied van desinformatie, maar er moet nog meer worden gedaan, zo oordeelde de Europese Commissie vrijdag.

Verder zullen beleggers nog letten op het beursdebuut van Chewy, dat voor 22 dollar per aandeel naar Wall Street komt. Dat is boven de aanvankelijk afgegeven prijsvork.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index steeg donderdag 0,4 procent tot 2.891,65 punten, de Dow Jones index won 0,4 procent op 26.106,77 punten en de Nasdaq sloot 0,6 procent hoger op 7.837,13 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties