(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag met een kleine winst gesloten, nadat de zorgen bij beleggers over de Amerikaans-Chinese handelsoorlog weer iets werd afgezwakt door de zwalkende Amerikaanse president.

De AEX steeg 0,3 procent naar 553,14 punten. De Midkap-index won 0,7 procent tot 760,51 punten. De Smallcap-index kreeg er 0,1 procent bij.

Beleggers reageerden opgelucht dat de Verenigde Staten de ban op het Chinese Huawei afzwakten. Bepaalde bedrijven werden vrijgesteld van de sancties om te voorkomen dat te veel bedrijven in de problemen komen.

“De Amerikaanse president vertoont een zwalkend beleid”, zei vermogensbeheerder Fred van Deijck van Bustelberg Effectenkantoor. “Veel maatregelen worden genomen en vervolgens weer teruggedraaid of de scherpe kantjes eraf gehaald.” Van Deijck hoopt dat Amerikaanse bedrijven Trump zullen overtuigen dat de hele handelsoorlog uiteindelijk slecht is voor de Amerikaanse economie en dat de handelsdeal met China er echt moet komen.

Positief was volgens van Deijck dinsdag ook het geluid dat klonk van de Oeso, die liet weten dat de handelsoorlog wel iets van de economische groei afhaalt, maar die groei niet om zeep helpt.

Vooruitblikkend denkt de vermogensbeheerder dat er de komende tijd nog van beide kanten met scherp zal worden geschoten in de handelsoorlog, waardoor de volatiliteit zal aanhouden, in elk geval tot de G20-top in Japan eind juni waar de VS en China mogelijk tot een vergelijk kunnen komen. Intussen regeert het sentiment “en dat is het moeilijkste voor een belegger om doorheen te prikken”.

In de middag bleek het consumentenvertrouwen in de eurozone te zijn gestegen, maar het indexcijfer bleef wel negatief, op minus 6,5.

Ook was er veel belangstelling voor de verkoop van een langlopende lening van de Nederlandse staat, die loopt tot 2040.

De euro/dollar daalde licht naar 1,1159.

Stijgers en dalers

In de AEX ging ArcelorMittal aan kop met een koerswinst van 3,7 procent en ook Adyen werd bijna 3 procent duurder.

Galapagos steeg 2,7 procent. Volgens Van Deijck heeft een concurrerend middel een waarschuwing gekregen van toezichthouder EMA, omdat dit niet veilig genoeg zou zijn bij hoge doseringen. De veiligheid is juist het sterke punt van Galapagos’ product filgotinib.

Alleen Ahold Delhaize daalde meer dan een procent. Het aandeel verloor 1,7 procent.
In Amerika ging ook retailers JC Penney en Kohl’s onderuit. “De retailsector in Amerika heeft het moeilijk”, aldus Van Deijck. Daarbij komt volgens de vermogensbeheerder de verwachting dat Ahold Delhaize zal moeten gaan stunten met zijn prijzen om klanten terug te winnen na de recente stakingen bij de Amerikaanse winkels. Dit betekent dat er meer kosten van die stakingen kunnen worden verwacht.

Shell kreeg er 0,3 procent bij na de jaarvergadering. Het olieconcern heeft tegen zakenblad Elsevier alsnog toegegeven dat het in Nederland geen belasting betaalt, dankzij gunstige fiscale regels. Shell Nederland-voorzitter Marjan van Loon vindt belastingkwesties ‘privé’.

Aegon sloot vlak, hoewel het dividend van het aandeel moest worden afgetrokken voor de opening. Een koopadvies van ING vulde het gevallen gaatje weer op. Volgens analist Albert Ploegh maken beleggers zich te veel zorgen over de economie en de risico’s van een mogelijke overname van Vivat. Aegon wil de komende jaren een slordige 2 miljard euro dividend uitkeren, wat een dividendrendement zou opleveren van bijna 8 procent, aldus ING.

In de Midkap was WDP de uitblinker met een koerswinst van 3,7 procent. Morgan Stanley is gestart met het volgen van het vastgoedfonds met een Overwogen advies en een koersdoel van 175,00 euro. Volgens de zakenbank is WDP een goed geleid bedrijf. Ook lijken het management en beleggers op één lijn te zitten als het gaat om hun belangen.

OCI steeg 3,1 procent en AMG 2,2 procent.

Basic-Fit leverde daarentegen 3,4 procent in en Air France-KLM werd 1,7 procent goedkoper.

In de AScX was Accell de sterkste stijger met een winst van 2 procent. B&S verloor 3,6 procent.

Lokaal won Curetis 3 procent. Het biotechbedrijf wist de kas, waarvan de bodem in zicht begon te komen, met 6,5 miljoen euro te spekken. “Deze aanvullende financiering stelt Curetis in staat om zijn onderzoeksprogramma’s (R&D) uit te blijven voeren”, zei CEO Oliver Schacht in een toelichting.

Tussenstanden Wall Street

Net als in Europa wonnen ook de Amerikaanse aandelenmarkten, met stijgingen tot 1 procent voor de grote indices.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.