De Amsterdamse beurs is maandag na een rustig verlopen handelsdag nipt in het groen gesloten, daarbij geholpen door een oplopende olieprijs. De AEX won 0,1 procent op 433,74 punten.

Vanwege Tweede Pinksterdag waren de volumes erg laag. Ook was er weinig richtinggevend nieuws. Beleggers kregen uit China enkele “teleurstellende” cijfers te verwerken, aldus analist Naeem Aslam van Think Forex.

De industriële productie steeg in april met 6,0 procent, hetgeen flink minder was dan de 6,8 procent in maart en de geraamde 6,5 procent. De detailhandelsverkopen namen afgelopen maand met 10,1 procent toe, nadat de verkopen in maart nog met 10,5 procent stegen en de markt mikte op een groei van 10,6 procent.

De volgens Aslam “erg magere” cijfers laten zien dat de Chinese economie “consequent lijkt af te koelen”, ondanks dat de Chinese centrale bank “geen middel onbeproefd laat” om steun te bieden aan de markt.

Verder bleek het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers voor de vierde maand op rij een pas op de plaats te maken en daalde de Empire State index fors, van een stand van plus 9,6 in april naar een min van 9,0 deze maand. Dit betekent dat de beoordelingen van de geraadpleegde managers bij industriële bedrijven door de bank genomen pessimistisch zijn.

De euro/dollar noteerde bij het sluiten van de aandelenmarkten op 1,1331. Olie kende een goede dag na een opbeurend rapport van Goldman Sachs. Volgens de zakenbank stond de productie in mei onder druk. Dit was eerder dan de analisten hadden voorzien, terwijl de sterke vraag aanhield.

De “scherpe” terugval van de productie was onder meer het gevolg van de bosbranden in Canada, stakingen in Koeweit en productieonderbrekingen in Nigeria, die volgens de analisten ook de rest van het jaar zullen aanhouden. De analisten verhoogden hun taxaties voor de olieprijs voor zowel het tweede kwartaal als voor de tweede jaarhelft naar respectievelijk 45 en 50 dollar per vat.

Een juni-future op een vat West Texas Intermediate steeg 2,7 procent op 47,47 dollar en een juli-future op een vat Brent werd 2,3 procent duurder op 48,95 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX vielen vooral ArcelorMittal en ASML op met koerswinsten van respectievelijk 1,9 en 3,5 procent. ASML zou volgens de Korea Times een opdracht hebben ontvangen van chipfabrikant Samsung voor de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet. Dit zou volgens analisten van Berenberg druk zetten op TSMC en Intel om ook bestellingen te plaatsen. ASML liet in een reactie tegenover ABM Financial News weten niet in te gaan op marktgeruchten. Wel stelde een woordvoerder van de Veldhovense onderneming steeds in gesprek te zijn met meerdere “leidende” klanten over hun plannen om EUV te implementeren.

Door de stijgende olieprijs deden ook oliegerelateerde waarden het goed. Royal Dutch Shell steeg 0,9 procent en SBM Offshore dikte 1,7 procent aan. Verder won Altice 1,6 procent.

De grootste dalers in de AEX waren Ahold en Philips met verliezen van 2,0 en 1,9 procent. Philips noteerde evenwel ex-dividend en hiermee rekening houdend won het fonds aan beurswaarde. Voorbeurs kondigde Philips aan om de tak Lighting vermoedelijk op 27 mei naar de beurs te brengen tegen een indicatieve prijs van 18,50 tot 22,50 euro per aandeel. Gemalto verloor 1,5 procent, ondanks dat dochterbedrijf Marquid ID Systems een zesjarig contract sloot met het motorverkeeragentschap (DMV) van de staat Colorado voor het leveren van een kant-en-klaar kaartproductiesysteem voor rijbewijzen en identiteitskaarten. Financiële details werden niet bekend gemaakt.

In de AMX ging BE Semiconductor Industries aan de leiding met een koerswinst van 2,4 procent. Sectorgenoot ASM International won 1,4 procent. Corbion was de grootste daler met een verlies van 3,5 procent, maar dit was vrijwel volledig toe te schrijven aan de ex-dividend notering. Sligro Food Group werd 1,8 procent goedkoper en Intertrust verloor 1,2 procent.

Onder de kleinere fondsen gingen Fagron en Heijmans aan kop met winsten van 2,7 en 2,0 procent. DPA Group, dat ex-dividend noteerde, werd 7,0 procent goedkoper en Value8 daalde 3,0 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street beduidend hoger. Sinds opening stegen de koersen in New York in een vrijwel rechte lijn, waarbij de Dow Jones en de S&P 500 richting een procent winst bewegen, terwijl techbeurs Nasdaq al meer dan een procent wist bij te schrijven.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.