(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is op weg naar een iets hoger slot, na opnieuw een stroom aan bedrijfscijfers. De Dow Jones en de S&P 500 index noteerden circa een half uur voor de slotzoemer fractioneel hoger, terwijl de Nasdaq index met een winst van 0,4 procent steeds verder wegkomt van de 6.000 punten.

De belastingplannen die door de regering van Trump op woensdag werden gepresenteerd, en die volgens minister Steven Mnuchin “de grootste verlaging van individuele en zakelijke belasting in de Amerikaanse geschiedenis” behelsen, lijken volgens senior financials economist Tom Simonts van KBC eerder een wensenlijstje. De vraag is volgens de marktvorser dan ook hoeveel van dit lijstje Trump daadwerkelijk weet te realiseren.

Verder kon de markt reageren op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Conform verwachting handhaafde de ECB zowel de rentes als het opkoopprogramma voor obligaties. In zijn toelichting op dit rentebesluit zei een ogenschijnlijk positief gestemde voorzitter Mario Draghi dat de neerwaartse risico’s verder zijn afgenomen. Uit recente data bleek volgens de centraal bankier dat het cyclische herstel steeds sterker wordt.

“Het herstel was broos en ongelijk en is nu breedgedragen en sterk”, concludeerde Draghi dan ook. Toch blijft monetaire steun volgens de centraal bankier nog altijd hard nodig.

Econoom Marco Valli van Unicredit denkt dat de ECB pas in juni scherper uit de hoek zal komen, nadat bekend is wat de verkiezingsuitslag in Frankrijk is en deze uitkomst ook in lijn met de verwachtingen van de ECB is. Valli rekent op 8 juni op fermere taal van voorzitter Mario Draghi, die in september uitmondt in daadwerkelijke actie, namelijk in de vorm van het verder terugschroeven van de obligatie aankopen in de loop van 2018.

In Amerika stonden verschillende macro-economische data op de agenda. Zo stegen de orders voor duurzame goederen in maart met 0,7 procent. Daarentegen stegen ook de wekelijkse steunaanvragen met 14.000 stuks en daalden juiste de aanstaande woningverkopen.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0880.

Olie werd goedkoper en de juni-future op Nymex sloot 0,65 dollar lager op 49,87 dollar. Libië wil tot en met 2020 de olieproductie hebben opgevoerd naar 1,6 miljoen vaten per dag en startte alvast een tweetal grote olievelden weer op. In augustus wil het Noord-Afrikaanse lande weer 1 miljoen vaten olie per dag produceren. De ambities van Libië voedden de zorgen in de markt dat de verhouding tussen vraag en aanbod verder uit balans raakt.

Bedrijfsnieuws

Beleggers kregen een flinke stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken, terwijl nabeurs nog mastodonten als Amazon, Google en Microsoft de boeken nog opengooien.

American Airlines kreeg een fikse tik na het presenteren van de cijfers. Ondanks een hogere omzet, daalde de winst van de luchtvaartmaatschappij. De koers viel 5,5 procent terug.

Ook autofabrikant Ford zag de winst dalen, als gevolg van hogere kosten en gedaalde verkopen in de Amerikaanse thuismarkt. Net als bij American Airlines steeg de omzet wel. Het aandeel verloor een procent.

Under Amour moest ondanks oplopende verkopen zelfs voor het eerst in de beursgeschiedenis rode cijfers presenteren. De kledingfabrikant had het vooral lastig in Noord-Amerika, waar de verkopen tegenvielen. De resultaten waren echter minder slecht dan voorzien, en het aandeel won ruim 10 procent.

Comcast wist wel op een hogere omzet meer winst te boeken. Vooral NBCUniversal presteerde sterk. De kandelaart sprak van de beste jaarstart in vijf jaar tijd. Volgens topman Brian Roberts lieten de filmactiviteiten een sterke ontwikkeling zien, maar ook de TV onderdelen en de themaparken presteerden goed. Het aandeel steeg 2,0 procent.

Net als Comcast behaalde AbbVie meer omzet en winst in het eerste kwartaal. In een volgens CEO Richard Gonzalez belangrijk jaar ging de farmareus goed van start. Onder de streep resteerde een nettowinst van 1,7 miljard dollar, versus 1,4 miljard dollar vorig jaar. Het aandeel won 1,9 procent.

United Parcel Service zag de omzet stijgen van 14,4 miljard naar 15,3 miljard dollar, maar door maar liefst 43 procent hogere brandstofkosten daalde de operationele winst wel. De cijfers waren evenwel beter dan analisten hadden verwacht. Het aandeel steeg 1,1 procent.

Dow Chemical daalde 1,5 procent, ondanks dat het in het eerste kwartaal een hoger bedrijfsresultaat op een hogere omzet boekte. Wat de verwachtingen voor het resterende deel van het jaar betreft sprak CEO Andrew Liveris van een positief momentum voor de mondiale economie, hoewel geopolitieke risico’s en volatiliteit zullen aanhouden.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.