dollar en het einde van dominantie

De Amerikaanse valutamunt heeft de afgelopen jaren flink geprofiteerd van de wederopstanding van de Amerikaanse economie. Als gevolg van het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank wist de economie uit het diepe zwarte gat te kruipen. En dat herstelproces kwam bij veel andere Westerse economieën veel later op gang.

Op dit moment is de Amerikaanse economie aan een heel nieuw hoofdstuk begonnen. Donald Trump is immers de zittende president en zijn plannen moeten er voor gaan zorgen dat de groei van de Amerikaanse economie in een versnelling terecht komt. Tenminste, dat is zijn eigen verwachting en tevens hoop.

De dollar kan het lastig gaan krijgen

Toch zijn er steeds meer economen die twijfelen aan de plannen van Trump. Met name de Amerikaanse bedrijven die afhankelijk zijn van het buitenland kunnen last gaan krijgen van de hoge importbelasting die Trump wil gaan doorvoeren.

stierenmarkt-dollar-einde

De twijfels over de Amerikaanse economie komen voor de dollar niet op het ideale moment. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van KimbleCharting, is namelijk te zien dat de Dollar Index recent is afgeketst op de weerstandslijn. Daarnaast hebben we te maken met twee stevige Fibonacci weerstandsniveaus.

Gezien deze grafiek zou het daarom maar zo kunnen zijn dat de beren, na een Bull Market van bijna 10 jaar, de touwtjes terug in handen nemen.