Amerikaanse overheidsschulden

In het jaar 2008 werden de beleggers met een gigantische kater wakker. Na een flinke rally te hebben doorgemaakt, moesten de indices flink waarde inleveren toen de schuldenproblematiek aan het licht kwam. Met name in Amerika kwam die klap hard aan, want diverse grote zakenbanken vielen in dat jaar om.

Steeds meer economen zijn van mening dat we niet weer met een dergelijke situatie te maken zullen gaan krijgen. De financiële crisis werd immers voor een groot deel veroorzaakt door het soepele beleid inzake het verstrekken van een hypotheek. Vandaag de dag zijn de regels echter flink aangescherpt en juist daarom zouden we volgens sommige kenners niet weer in een soortgelijke situatie terecht gaan komen.

De schuldenproblematiek steekt opnieuw de kop op

schulden-1

Als we een blik werpen op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat de schulden van de Amerikaanse huishoudens bijna het niveau heeft bereikt van voor het uitbreken van de rampzalige huizenmarktcrisis. De hypotheekschulden mogen dan wel zijn afgenomen, de niet-hypotheekschulden zijn echter nog nooit zo hoog geweest!

schulden-2

Op de tweede grafiek is te zien dat met name de studieschulden de afgelopen jaren flink zijn opgelopen. Ook maken steeds meer Amerikanen gebruik van een krediet voor het financieren van een auto. Het gevaar van een ‘huizenmarktcrisis’ mag dan wel zijn afgenomen, de kans op een ‘schuldencrisis’ is nog steeds aanwezig.